Zavaros, gyenge a nyomása – panaszáradat a kézdivásárhelyi vezetékes vízre

Bíró Blanka 2019. október 10., 15:13

Rendszeresek a csőtörések, ezért gyakran zavaros víz folyik a csapból, gyenge a nyomás, az emeletekre nem megy fel víz – panaszolják a kézdivásárhelyiek. Az elégedetlen fogyasztók Tiszta vizet a pohárba! címmel hoztak létre Facebook-csoportot, ahol fényképekkel dokumentálják a vezetékes vízzel kapcsolatos panaszaikat.

Gyakran leesik a víznyomás. Képünk illusztráció Fotó: Pál Árpád

A beírásokból kiderül, hogy gyakran nem tudnak főzni, mosni, fürödni, a háztartási gépek is meghibásodnak, mert nem megfelelő a víz minősége. A kézdivásárhelyi önkormányzati képviselők javaslatára Kovászna Megye Tanácsa az október 24-i ülésére meghívta a szolgáltató Közművek Rt. megbízott igazgatóját, Kozsokár Attilát, hogy

adjon magyarázatot a gondokra.

Az igazgató szerint a kézdivásárhelyi vízhálózat hatvan százaléka elavult, ezért gyakoriak a csőtörések, másrészt a régi vezetékekben több tonna üledék rakódott le.

Az elmúlt években európai uniós pályázatból Kézdivásárhely 55,5 kilométeres ivóvízhálózatából 8 kilométert cseréltek ki, ám a többi 50–60 éves, még a „legújabbakat” is a nyolcvanas években fektették le.

{A}

Az uniós beruházással legalább a víz vastartalmát sikerült a törvényes küszöb alá szorítani, így a paraméterek már legalább előírásosak. Azonban a régi vezeték gyakran felmondja a szolgálatot, csak ez év első kilenc hónapjában 94 alkalommal volt csőrepedés. Ilyenkor leesik a víznyomás, és amikor újraindítják a szolgáltatást, egy ideig

zavaros víz folyik a csapokon a lerakodott üledék miatt.

Az igazgató rámutatott, negyedévente a tűzcsapokon keresztül átmossák a hálózatot, de közép és hosszú távon csak a vezetékek cseréje oldja meg a problémát.

A kézdivásárhelyi önkormányzat és a szolgáltató szerződést kötött egy tanácsadó céggel a Kovászna megyei terv felújítására, a megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére és a pályázati dokumentáció összeállítására. Abban bíznak, hogy a következő EU-s költségvetési ciklusban tudnak pénzt lehívni a vízhálózat korszerűsítésére.