Tehetséggondozás a szülőföldön (x)

Fülöp-Székely Botond 2019. október 10., 15:15

Pegazus címmel szervezett kétfordulós esettanulmányi vetélkedőt a huszonöt éves Melinda cégcsoport, amely tanulmányi ösztöndíjat és munkalehetőséget ajánl fel a legjobban teljesítő udvarhelyszéki diákoknak, akiknek felkészítő tanárait is jutalmazni fogja. Céljuk a tehetséggondozás.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Immár második alkalommal szervezi meg a cégcsoport a Pegazus esettanulmányi vetélkedőt, hiszen erre 2016-ban volt már példa – fejtette ki minapi sajtótájékoztatóján András Lehel, a Melinda Instal vezérigazgatója. Mint mondta, programjuk beleillik a cégcsoport társadalommal szembeni felelősségvállalásával kapcsolatos elképzeléseibe, hiszen céljuk, hogy lehetőséget biztosítsanak a székelyföldi fiataloknak a tanulásra és a szülőföldön való érvényesülésre.

A megmérettetésről

A verseny lényege, hogy tehetséges, tizenkettedik osztályos fiatalokat kutasson fel a cégcsoport, akik közül a legjobbaknak tanulmányi ösztöndíjat biztosítanak majd egyetemi éveik idejére, valamint azok végeztével munkát is ajánlanak nekik – magyarázta András Lehel. Összesen 13 középiskola diákjait hívták meg az idei megmérettetésre, amelyekből végül nyolc háromfős csapat jelezte részvételi szándékát.

Fotó: Erdély Bálint Előd

A korábbi versenyhez képest lényeges változás történt, hiszen kétfordulósra tervezték, amelynek első része már el is kezdődött szeptember végén – közölte Albert István, a Melinda Steel vezérigazgatója. A diákok otthon már dolgoznak is a Melinda Steel valós vállalati problémáin alapuló esettanulmányokon, amelyeket október 11-éig küldhetnek be. Ennek értékelése teszi majd ki a végleges pontszám 40 százalékát.

A megmérettetés második fordulója október 18-án a cégcsoport székelyudvarhelyi székhelyén lesz, ahol a vállalat bemutatása után egy újabb kereskedelmi problémára kell megoldást találniuk a rendelkezésükre álló öt óra alatt. Ehhez – az első fordulós feladattal ellentétben – nem használhatnak más segédeszközöket a vállalat által biztosítottakon kívül. Elképzeléseiket egy szakmai zsűri előtt kell majd bemutatniuk.

A program hasznosságát Gagiu Krisztina korábbi versenyző igazolta, aki elmondta, főiskolai tanulmányait is megkönnyítette, hogy például a nyári szünetekben is a cégcsoportnál dolgozhatott, értékes tapasztalatokat szerezve.

Amiben a legjobbak

Pál Dénes, a cégcsoport tulajdonosa hangsúlyozta, a gazdaság legnagyobb problémája a megfelelő képzettséggel rendelkező munkavállalók hiánya. Fontosnak tartja az oktatási rendszer olyan szintű átszervezését, hogy a diákok a gazdasági szereplők igényeinek megfelelő tudást sajátíthassanak el, így az ő érvényesülésük is biztosított legyen. Más szemszögből nézve szerinte az is lényeges, hogy a fiatalok abban a munkakörben dolgozzanak, amit valóban szeretnek, amelyben valóban jók. Ha ez megvalósul, akkor nem egy nehezen eltelő munkaidejük, hanem munkájuk lesz az embereknek – mondta.

Fotó: Erdély Bálint Előd