Illegálisan tizedelik a Nagy-Küküllő halállományát

Fülöp-Székely Botond 2019. október 10., 12:49

A halállomány ritkulásának ellensúlyozása érdekében bevezetett tiltás ellenére többen kertjeikből, mások a partra sétálva horgásznak Székelyudvarhelyen a Nagy-Küküllőn, a folyón átívelő vasúti híd és a városi strand közötti szakaszon.

Hiába a többszöri felszólítás, egyes horgászok telhetetlenek Fotó: Erdély Bálint Előd

Nem elég, hogy szennyvizek, gátak és a zeteváraljai víztározónál működő áramfejlesztő miatti folyamatos vízszintingadozás is akadályozza a halak szaporodását és fejlődését a Nagy-Küküllőben, többen még az állomány megmaradása érdekében hozott horgászati tilalmat sem tartják be Székelyudvarhelyen a vasúti híd és a városi strand között – hívta fel a figyelmünket a problémára Magyari Lajos, az UTCA civil szervezet elnöke.

Mint mondta, természetvédőkként nem ritka, hogy ellenőrzik a folyómedret, és azt tapasztalták, hogy

a parton lakók közül egyesek a kertjeikből igyekeznek halat fogni, mások pedig a vízhez sétálva horgásznak.

Szerinte 10–15 emberről van szó, akik rendszeresen semmibe veszik a tiltást. A probléma megfékezése és a tettesek számonkérése érdekében több személyt is sikerült videóra venniük az utóbbi időben, így most már valamivel óvatosabbak a horgászok, de sebtében otthagyott felszereléseiket így is gyakran megtalálják a parton.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Bírságokat szabtak ki

Gothárd Ferenc Alpár, a Nagy-Küküllő Vadász- és Sporthorgász Egyesület halőre is megerősítette lapunknak a problémát, mondván, hogy már több személyt is figyelmeztettek szóban, de azok mégis visszatértek horgászni a tiltott szakaszra. Rámutatott, látva, hogy a szóbeli intések nem hatásosak, a rendőrséghez fordultak segítségért. A bizonyítékgyűjtés érdekében

kamerákat helyzetek ki a folyóparton,

valamint maguk is igyekeztek felvételeket készíteni az elkövetőkről. Az eredmény nem maradt el, ugyanis a helyi és az állami rendőröknek köszönhetően eddig három személyt sikerült kérdőre vonniuk. Egyikük írásos figyelmeztetést, a többiek

pénzbírságot kaptak

a horgászati törvényeknek megfelelően. A halőr közölte, két személy ügyében jelenleg is folyik a nyomozás.

{A}

„A legmegdöbbentőbb és legfelháborítóbb talán az, hogy személyes ismerősöm is van az elkövetők között, akit én magam is többször megkértem, hogy fejezze be az illegális tevékenységet, mégsem hallgatott rám” – fogalmazott Gothárd Ferenc Alpár.

Lapunkon keresztül arra is felhívja a figyelmet, hogy a törvények szerint a gátak alsó részétől számítva egy 500 méteres szakaszon mindenhol tilos a horgászat.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Miért tiltják?

Az őshonos halfajok – például domolykó és paduc – zavartalan szaporodása és fejlődése érdekében vezettek be horgászati tilalmat az említett szakaszon, hiszen máshol egyre csak ritkul az állomány – közölte a szakember. Hangsúlyozta, erre a szennyezések és a túlhorgászás miatt volt szükség.

E fajok ritkuló egyedeit ugyanis nem tudják telepítéssel pótolni, hiszen gazdasági okokból még más országokban is kevés az olyan vállalkozó, aki a szaporításukkal foglalkozna. „Ezek a halak itt természetes körülmények között szaporodhatnak, és idővel a folyó többi szakaszát is benépesítik” – magyarázta az alapgondolatot.

Pénzre váltott halak

Nem lennének ekkorák a gondok, ha a folyó más szakaszain saját felhasználásra fognák a halakat az emberek, de ez sok esetben nem így van – osztotta meg tapasztalatait Gothárd. Nagyon sokan ugyanis megrendelésre horgásznak, és eladják a kifogott egyedeket, ami engedélyek nélkül szintén illegális. „Volt olyan eset, hogy egy szakaszon

öt év után feloldottuk a tilalmat, és egyes horgászok három hónap alatt kifogták az állomány nagy részét. Éjszaka sem álltak le,

volt, aki ott is aludt, hogy minél több halat zsákmányolhasson” – emlékezett vissza a halőr.