Mielőtt bárki is elhagyná az országot

Simon Virág 2019. október 10., 08:13

Hargita és Maros megye is csatlakozik az országos szintű, elsősorban a fiatal végzősök számára szervezett állásbörzéhez. Keresnek például gépkocsivezetőket, asztalosokat, elárusítókat, targoncást és kőművest, sőt az sem baj, ha a jelentkezőnek nincs szakképesítése.

Több száz betöltetlen állásra keresnek jelentkezőt. Vajon most találnak? Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

Október 18-án, pénteken szerveznek országos szinten állásbörzét az idén végzetteknek, de részt vehet mindenki, aki állást keres vagy munkahelyet szeretne váltani. Gheorghe Șteftől, a Maros Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökség vezetőjétől megtudtuk, noha elsősorban a frissen végzetteknek szervezik az állásbörzét, mindenki részt vehet rajta, az esemény pedig az állásadók és álláskeresők számára is ingyenes.

Maros megyében augusztus végén a munkanélküliségi ráta 2,57 százalékos volt, 6045 munkanélküli személyt tartottak nyilván, ebből 976-on részesültek segélyben. A kimutatások szerint 1195 munkanélkülinek városi lakhelye van, a többiek vidéki településeken élnek, 1092-en 25 évnél fiatalabbak.

Hargitai helyzetkép

Hargita megyében 3,68 százalék volt a munkanélküliségi ráta augusztus végén – tudtuk meg Simona Manu felügyelőtől. A legfrissebb adatok szerint a megyében

370 betöltetlen állásra keresnek jelentkezőt,

többek között gépkocsivezetőket, asztalosokat, elárusítókat, de targoncást, kőművest, turisztikai idegenvezetőt, szakképzetlen munkásokat is.

Az állásbörzék helyszínei

Az állásbörzék mindenhol reggel kilenc órakor kezdődnek. Csíkszeredában a Szakszervezetek Művelődési Házába, Székelyudvarhelyen a Márton Áron Ifjúsági Házba, Marosvásárhelyen a Mihai Eminescu Ifjúsági Házba, Dicsőszentmártonban a Mihai Eminescu Központba, Szászrégenben, Segesváron és Marosludason pedig az ügynökség székházába várják az álláskeresőket.

{A}