Brüsszelben „harcoltak” a székelyföldi megyék felzárkóztatásáért

Bíró Blanka 2019. október 09., 18:10

A fejletlen régióknak az elmúlt húsz évben tapasztalható, egyre erősödő leszakadását meg kell fordítani – hangzott el Brüsszelben a sepsiszentgyörgyi önkormányzat és Hargita Megye Tanácsának társszervezésében zajló, Sikeres regionális fejlesztéspolitika 2021–2027 címmel szervezett szakmai konferencián.

Évente növekednek a megyék közötti fejlettségi különbségek. Változást sürgetnek a székelyföldi megyék önkormányzatainak illetékesei Fotó: Sepsiszentgyörgy önkormányzatának sajtószolgálata

A rendezvényre a Régiók és Városok Európai Hete eseménysorozat részeként kedden került sor. Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere a város és a vidék közötti nagy különbségekre hívta fel a figyelmet, statisztikákkal szemléltetve, hogy

a fejlett megyék még fejlettebbek, a szegény megyék pedig még szegényebbek lettek.

A fejletlen régiók az elmúlt húsz évben egyre erősödő leszakadását meg kell fordítani, és a kohéziós elveket követve kell a regionális fejlesztési politikákat kidolgozni – szögezte le. Konkrét javaslatként fogalmazta meg, hogy a hét romániai fejlesztési régióban meg kell nézni, melyek az elmúlt két évtizedben leginkább leszakadt megyék, és ezeket kell úgy támogatni, hogy fejlődni tudjanak.

Fotó: Sepsiszentgyörgy önkormányzatának sajtószolgálata

Mihaela Virginia Toader, az Európai Alapok Minisztériumának államtitkára hangsúlyozta, még folyamatban van a pályáztatási, támogatási rendszer kidolgozása, megoldásokat kell találni, mert ha megversenyeztetik a régiókat, megyéket, értelemszerűen a fejlettebbeknek nagyobb esélyük van nyerni, mivel több tapasztalatuk és erőforrásaik vannak egy megfelelő projekt összeállítására.

{A}

A különböző régiók integrált területi fejlesztése elképzelhetetlen a helyi vezetőkkel való konzultáció nélkül, a döntésekbe be kell vonni a helyi önkormányzatokat, közösségeket – mutatott rá Borboly Csaba, Hargita megye Tanácsának elnöke, a Régiók Bizottságának tagja. Vittoria Alliata-di Villafranca, az Európai Bizottság Regionális és Várospolitikai Főigazgatóságának vezetője elmondta, hogy a közigazgatási kapacitás megerősítése alapfeltétele annak, hogy területi fejlesztéseket célzó közpolitikák megvalósuljanak.