Az Egyesült Államokban is bizonyíthatják rátermettségüket a Maros megyei tűzoltók

Antal Erika 2019. október 09., 19:53

Ismét bizonyították rátermettségüket a Maros megyei tűzoltók: mivel az idei, október 2–4. között Craiován megszervezett tűzoltók országos bajnokságán az elsők között szerepeltek, jövőben az Egyesült Államokban képviselhetik Romániát egy versenyen.

Jól szerepeltek a Maros megyei tűzoltók a különböző bajnokságokon Fotó: Haáz Vince

A Maros megyei tűzoltók eddig öt nemzetközi és nyolc hazai bajnokságon vettek részt. Ami a bajnokságokat illeti, nagy különbségek vannak az országos és s nemzetközi versenyek között, mert míg előbbi három versenyszámból áll, az utóbbin kettőből kell összemérniük a tudásukat. A szabályok is különböznek, ahogy a színvonal is eltérő. Még a felkészülés szempontjából is más egy nyugati életmentőnek a helyzete, mint egy hazainak – mondta Miheșan Claudiu a Maros megyei tűzoltóság csapatának kapitánya. 

Nemcsak a verseny szempontjából jók ezek a bajnokságok, hanem azért is, mert sokat lehet azokon tanulni

– mondta Pop Alin, a versenyző csapat egyik tagja. Megismerkedhetnek olyan mentőeszközökkel, amelyek még hiányzanak az itthoni csapatok birtokából, valamint megfigyelhetik, hogy mások, hogyan tervezik meg és végzik a mentést egy-egy nagyobb, összetettebb balesetnél.

{A}

A sajtótájékoztatón bemutatkozott a tűzoltóság új szóvivője, Dan Petru Daniel is, aki arról beszélt többek között, hogy miért fontosak a Ro-Alert applikáción szétküldött riasztások. „Lehet, hogy vannak, akiket ez zavar, de fontosnak tartjuk a lakosság tájékoztatását, ha bármilyen veszély fenyegeti őket. Ahogy legutóbb is, amikor medve járt Marosvásárhely egyik forgalmas utcájában” – mondta.

Dan Petru Daniel, az új szóvivő Fotó: Haáz Vince

A különleges mentési esetekről Vlad Toma orvos beszélt, aki ismertetett is néhányat azok közül. Például amikor egy jármű alá szorult egy személy, akit ki kellett onnan kiszabadítani, s közben kellett vigyázni arra, hogy az autó súlya ne nyomja meg, de a tartályból szivárgó üzemanyag se kapjon lángra. Vagy beszámoltak egy gyerekről, aki a fejét a korlát vasrácsai közé dugta és nem tudta onnan visszahúzni.