Nem „felhőtlen” a szentgyörgyi önkormányzat és a védelmi minisztérium viszonya

Bíró Blanka 2019. október 09., 15:02

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat évek óta eredménytelenül kéri a hadügyminisztérium tulajdonában lévő, a város területén található korábbi lőteret. A szaktárca nem hajlandó átadni a katonai létesítményt a városnak.

Képünk illusztráció Fotó: Tamás Attila

A Kovászna és Hargita megyékben a napokban zajló katonai gyakorlat részleteiről annak megkezdése után személyesen is tájékoztatták a sepsiszentgyörgyi önkormányzatot – adta hírül a városháza. A találkozón a városvezetés felvetette, hogy a kapcsolat „nem felhőtlen”, például évek óta hiába kérik a lőteret, a városrendezési tervek elfogadását akadályozza a védelmi minisztérium. Amint arról beszámoltunk, október 7-13. között Kovászna és Hargita megyékben valamint Bukarestben zajlik a Concordia 19 elnevezésű intézményközi gyakorlatozás.

{K1}

A gyakorlat előtt faxon értesítették az önkormányzatot, majd október 8-án, kedden a sepsiszentgyörgyi és csíkszeredai katonai alakulatok parancsnokai, a hadügyminisztérium részéről pedig a gyakorlat vezetője kereste meg a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatal képviselőit. A tájékoztatón a városháza munkatársai felvetették, hogy akadozik a kapcsolat, hiszen például a központi városrendezési terv (PUZ) és az általános városrendezési terv (PUG) elfogadtatása többszöri ellenállásba ütközött.

Mint ismeretes, a városközpont rendezési tervét nem hagyta jóvá a védelmi minisztérium és a titkosszolgálatok, emiatt támadta meg a prefektúra, és nem tudták megvalósítani a sárkánydomb elnevezésű térplasztikát.

Az általános városrendezési terv a köztemető bővítésére vonatkozott, ám a hadügyminisztérium ezt is akadályozza, hiszen nem adják át a katonaság tulajdonában vagy használatában levő területeket.

{A}

A köztemető szomszédságában elhelyezkedő hetven hektáros területet korábban lőtérnek használták, ám az engedélyét már nyolc éve visszavonták, amikor az onnan kilőtt puskagolyó egy kertészkedő nyugdíjas férfi közelében süvített el. Sepsiszentgyörgyön akkor több mint ötezren írták alá a gyakorlótér felszámolását sürgető ívet.

A város évek óta eredménytelenül kéri a kihasználatlan területet, legutóbb a kormánytól azt a választ kapták, hogy a jelenlegi geopolitikai helyzetben, állambiztonsági okokból nem adhatják át a katonai létesítményt a városnak.

A keddi találkozón a hadsereg vezérkari főnökségének hadműveleti vezetője úgy nyilatkozott, nyitott a párbeszédre és kifejtette, hogy a helyi közösséget támogató szellemben kívánnak a továbbiakban együttműködni az önkormányzattal – olvasható a városháza közleményében.