Nyitott könyv lesz a gyergyói Vöröskereszt

Gergely Imre 2019. október 09., 14:29

„Sok helyen láthatnak minket az emberek, de ennek ellenére nem igazán tudják, hogy kik vagyunk mivel is foglalkozunk. Ezen szeretnénk most változtatni, kicsit közelebb hozni a Vöröskeresztet a közösséghez” – fogalmazza meg Ferenczi Lilla a szervezet tagja a vasárnapi, gyergyószentmiklósi Élő könyvtár akciójuk célját.

Ha kell elsősegélyt nyújtanak, ha kell rászorulóknak gyűjtenek adományt a vöröskeresztesek  Fotó: Gyergyószentmiklósi Vöröskereszt

A gyergyószentmiklósi Szent István templom közelében nyílik találkozási lehetőség Gyergyószentmiklósi Vöröskereszt önkénteseivel október 13-án, vasárnap 12 és 16 óra között, ahol ők mint egy-egy könyvként fogják elmesélni a történetüket, tapasztalataikat, amelyeket a munkájuk során szereztek.

Van miről mesélniük, a tevékenységük szerteágazó, a rendezvényeken való elsősegélynyújtás szolgálattól ó az idős emberek segítésén, át egészen addig, hogy minél szélesebb körben igyekeznek megtanítani az embereknek, hogy mi is a teendő, ha közelükben egy váratlan baleset, eszméletvesztés történik.

Így a vasárnapi eseményen is lesz például újjáélesztés oktatás, de külön programmal várják a gyerekeket a mesélés mellett.

A „lapozható könyvek” vagyis a megszólítható önkéntesek mesélnek, a hátrányos helyzetű emberek segítéséről, élményeikről, amelyeket a bevetéseik során szereztek, de beszélnek az önkétességről is általában, egyben új tagokat toborozva a csapatukba – vázolta Ferenczi Lilla.

Az élő Könyvtárral a Non formális Oktatás Világnapja alkalmából a Román Országos Vöröskereszt programjához csatlakoznak a gyergyószentmiklósiak.

{A}