Disznókat öltek a medvék

Székelyhon 2019. október 09., 12:41

Háztáji gazdaságokba hatoltak be a medvék az elmúlt két éjszaka a Maros megyei Ratosnyán, elpusztítva hat sertést. Maros megye prefektusa összehívta a sürgősségi helyzeteket kezelő helyi bizottságot.

Képünk illusztráció Fotó: Pál Árpád

Mircea Duşa, Maros megye prefektusa az Agerpres hírügynökségnek elmondta, csak az elmúlt napokban 15 medvét láttak Maros megyei településeken.

Ratosnyán hétfő éjszaka egy sertést, szerdára virradóra pedig öt disznót pusztított el a medve.

{A}

A prefektus emiatt összehívta a sürgősségi helyzeteket kezelő helyi bizottságot, az illetékes vadásztársaságokat pedig felszólítják, kérvényezzék a medvék kilövésének engedélyezését. Ebben az évben 14 ilyen kérvényt nyújtottak be, de ezek közül csak hármat hagyott jóvá a minisztérium – mondta Duşa.

A vadásztársaságok illetékesei szerint azonban hiába nyújtanak be kérvényeket a minisztériumhoz, tárcavezető hiányában nincs, akinek jóváhagynia a medvék kilövését.

A szakemberek ugyanakkor hozzáteszik, az elkövetkező időszakban a nagyvadak egyre agresszívebbekké válnak, mert a hibernálásra készülve fokozott táplálkozással igyekeznek nagy mennyiségű zsírt felhalmozni a testükben.

A Maros megyei környezetvédelmi ügynökség vezetője, Dănuţ Ştefănescu nemrég úgy nyilatkozott, a megyében az optimális medvelétszám 240 lenne, az általa vezetett intézmény becslései szerint azonban 761, a vadásztársaságok közlése értelmében pedig 1286 egyed él a megye területén.