Lemondásra szólítja fel Mezei Jánost az MPP huszonkét tagja

Székelyhon 2019. október 09., 10:37

Nyílt levélben követeli Mezei János, a Magyar Polgári Párt elnökének lemondását több párttag. Szerintük az elnök megosztó és kirekesztő politikát folytat, kizárásokkal fenyeget, emiatt pedig az MPP eddigi eredményei is veszélybe kerülnek.

Mezei János. Lemondásra szólítják fel Fotó: Beliczay László

Amint a szerkesztőségünknek is elküldött nyílt levél bevezetőjében írják, a Magyar Polgári Pártot a politikai pluralizmus iránti igény, a választás szabadságának gondolata hozta létre. A levél aláírói szerint

az erdélyi magyar többpártrendszer olyan érték, amelyre szüksége van közösségünknek, a választópolgárok bölcsessége pedig több esetben visszaigazolta, hogy értik és támogatják ezt a nemzetpolitikával is összhangban lévő programot és cselekvési tervet.

{K1}

Az MPP addig őrzi meg létjogosultságát, ameddig a választás szabadságának jegyében úgy viszonyul a politikai verseny és együttműködés kérdéséhez, hogy az nem csak a magyar érdek érvényesítését, hanem a magyarok közötti békességet is erősítse. Ez az érték kerül most veszélybe – olvasható a dokumentumban.

A levél aláírói szerint érthetetlen okok miatt

azok kerültek a vádlottak padjára, akik az elmúlt időszakban eredményeket mutattak fel, a nemzetpolitika koordinátái szerint képviselték a pártot, illetve a szabálytalanságokra hívták fel a figyelmet.

{K2}

Szerintük az elnökkel szembeni bizalmatlanság tetten érhető a szervezetek java részénél és a párt közmegítélésében is, ugyanakkor nem sikerült új programmal, új politikai irányvonallal előállnia, sőt az MPP korábban elért eredményei is veszélybe kerülnek. Álláspontjuk szerint mindezt tetőzi a székelyudvarhelyi szervezet legutóbbi közgyűlésének alapszabályba ütköző lebonyolítása és a székelyudvarhelyi szervezet elnökének, Gálfi Árpádnak az eltávolítására tett kísérlet, végül a pártból való kizárása.

{A}

„Mi, a Magyar Polgári Párt jövőjéért aggódók kötelességünknek érezzük jelen nyílt levélben is felszólítani a Magyar Polgári Párt elnökét, hogy vessen véget a megosztó és kirekesztő politikának, vessen véget a sorozatos kizárásoknak, a kizárásokkal való fenyegetéseknek. Mi, a lelkiismeret pártján szeretnénk maradni, amint azt egyik pártjelszavunk is hirdeti” – fogalmaznak az aláírók.

{K3}

Ezért elfogadhatatlannak tartjuk, hogy az országos választmány döntését, mely szerint a kirekesztő politika csődöt mondott, a párt elnöke nem tartotta be. (A választmányi ülésen az elnök egyedül maradt szavazatával, a testület jelen lévő tagjai egyhangúan a kizárások ellen szavaztak.)

Úgyszintén elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a pártot a szabályokat áthagva kiszolgáltatja és bábként vezeti. Mindezek ismeretében, alulírottak, felszólítjuk Mezei Jánost, hogy mondjon le!

– közlik álláspontjukat az október 8-án kelt nyílt levél aláírói.

{K4}

A levél aláírói:

Pethő István – választmányi elnök
Simon Csaba – országos alelnök
Kulcsár-Terza József – parlamenti képviselő
Biró Zsolt – parlamenti képviselő
Csáki Attila – Kovászna megyei szervezet elnöke
Horváth Zoltán – Kolozs megyei szervezet elnöke
Rákossy Botond-József – Hargita megyei szervezet elnöke
Lemák Rudolf – Máramaros megyei szervezet elnöke
Péter Lukács – Csíkcsicsó polgármestere
Szotyori Angéla – Málnás polgármestere
Cseh József – Gelence polgármestere
Gálfi Árpád – Székelyudvarhely polgármestere
Fejér Levente – Zabola polgármestere
Csillag Péter – Hargita megyei tanácsos
Albert Mátyás – Hargita megyei szervezet alelnöke
Salamon Zoltán – Hargita megyei tanácsos
Egyed József – Hargita megyei szervezet elnökségi tagja
Lukács László – Kovászna megyei tanácsos
Csomortáni Gál László – Hargita megyei szervezet elnökségi tagja
Nagy Gábor Levente – Sepsiszentgyörgyi szervezet elnöke
Keizer Róbert – Kolozs megyei tanácsos
Péter Péter – MPP alapító tag