Jogerősen felmentették Markó Attilát az egyik visszaszolgáltatási ügyben

Székelyhon 2019. október 08., 17:49

Jogerősen felmentette Romániában a legfelsőbb bíróság kedden Markó Attila egykori kisebbségügyi államtitkárt, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) volt parlamenti képviselőjét, akire első fokon öt év letöltendő börtönbüntetést szabott ki a bukaresti táblabíróság egy korrupciós perben.

Markó Attila. Egy perben jogerősen felmentették. Archív Fotó: Iochom Zsolt

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) szerint az ügy 12 vádlottja – köztük a kártérítési bizottság nyolc tagja – csaknem 85 millió eurós kárt okozott a román államnak azáltal, hogy a piaci értéknél nagyobb kártérítést ítélt meg a kommunizmus idején államosított ingatlanokért.

A legfelsőbb bíróság csak a kártérítési bizottság volt alelnökét és egy ingatlanbecsüst talált bűnösnek, az ügy többi, első fokon elmarasztalt vádlottját felmentette – közölte a Mediafax hírügynökség alapján az MTI.

„Igazság született... Jogerősen felmentettek a második kárpótlási ügyben is.

A helyes döntés született: aki lopott, azt elítélték, akik nem loptak, azokat felmentették.

Szeretnék azonban mindenkit emlékeztetni arra, hogy még további két – a korábbi kettővel teljesen azonos tényállású – per van folyamatban, mindkettőben ugyanúgy le akartak (és akarnak még) tartóztatni. Természetesen ezek a felmentő ítéletek sokat nyomnak a latban azok kimenetelét tekintve is, de ettől még nem jött vissza a bizalmam a román igazságszolgáltatásban.

A Mikó perben ellenem hozott ítélet bizonyítja, hogy bármi lehetséges. De bízzunk az igazságban, imádkozzunk együtt!

– kommentálta a hírt Facebook-oldalán Markó Attila.

{A}

„Jó hír, hogy véglegesen felmentették Markó Attilát a három visszaszolgáltatási ügy egyikében. Az első perctől bíztunk Attila ártatlanságában, most bízunk abban, hogy a másik két ügyben is hasonló döntés születik.

Meghurcoltak egy embert és tönkretették. Tudni kellene, hogy ki felel majd ezért

– fejtette ki álláspontját a hírrel kapcsolatosan Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke.

Miután az RMDSZ politikusa ellen a kártérítési bizottság kollektív felelősségének elve alapján további restitúciós ügyekben is vádat emeltek, Markó Attila 2015-ben bejelentette: Magyarországon keres menedéket, mert nem bízik már a román igazságszolgáltatásban. A mostani ítéletet távollétében hozták meg, Románia korábban nemzetközi körözést adott ki ellene.