A lakosság kérésére néhol már elindította a távfűtést az Urbana Rt. Székelyudvarhelyen

Széchely István 2019. október 09., 09:09

A lehűlés miatt több székelyudvarhelyi lakótelepen is igényelték már a távfűtés megkezdését. A városban valamivel kevesebb mint kétezer háztartás fűtését biztosítja a távhőszolgáltató vállalat.

Két lakótelepen mindenhol, másik kettőben pedig részlegesen már távfűtenek Székelyudvarhelyen. Archív Fotó: Lukácsi Lehel

Székelyudvarhely jó részében a lakosság kérésére már megkezdte a távfűtést az Urbana Rt.: működtetik a szolgáltatást a Sziget- és a Tábor-negyed összes távfűtött háztartásában, továbbá a Kórház-negyed felében, illetve a Bethlen-negyed húsz százalékában – tájékoztatott Hadnagy Gábor, a távhőszolgáltató vállalat igazgatója.

A lakóknak szeptember 25-éig kellett befejezniük fűtésrendszerük karbantartási munkálatait, a távhőszolgáltató vállalat pedig már a nyár folyamán elvégezte az előírt tennivalókat – a Tábor-negyedben például a mérőórák négyévente esedékes metrológiai ellenőriztetését –, így a város távhőrendszere készen áll a fűtési szezonra.

Idén kettővel bővült a vízszintes elosztású fűtésrendszerrel kiépített székelyudvarhelyi tömbházak száma, amely ezzel elérte a 61-et

– tudtuk meg Hadnagy Gábortól. A távhőszolgáltató vállalat igazgatója elmondta, több ilyen jellegű kérés is volt, de azokban a tömbházakban nem tudták kiépíteni a rendszert, ugyanis mindenhol volt olyan lakástulajdonos, akit lakótársai nem tudtak meggyőzni a vízszintes elosztás előnyeiről, márpedig csak akkor tudják azt kiépíteni, ha a korszerűsítésbe a tömbház minden távfűtött lakásának tulajdonosa beleegyezik.

A rendszer előnyeiről az igazgató elmondta,

sokéves méréseik azt mutatják, hogy a vízszintes elosztású rendszerrel fűtött lakásokban élők mintegy 30 százalékkal kevesebbet fizetnek a fűtésért, mint ugyanazon a környéken a hagyományos távfűtési rendszerű háztartásokban élők.

Kérés esetén egyébként a lakás bejáratáig a távfűtési vállalat építi ki a rendszert, a tulajdonosnak csak a lakáson belül kell elvezetnie azt.

{A}

Székelyudvarhelyen a 2019–2020-as távfűtési szezonban 1946 lakás kapja a hőt a távhőszolgáltató vállalattól, idén 23 lakástulajdonos kérte a lecsatlakoztatást a rendszerről, 5 pedig a visszacsatlakoztatást.

Igényelhető a fűtéstámogatás

Hétfő óta igényelhető Székelyudvarhelyen a 2019–2020-as idényre szóló fűtéstámogatás. Ezt a jogosultak a novembertől márciusig tartó időszakra kaphatják meg, amennyiben megfelelnek a vonatkozó feltételeknek. A távhőt használó fogyasztók akkor jogosultak támogatásra, ha az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg a 786 lejt a családok, illetve az 1082 lejt az egyedül élő személyek esetében. A gázzal, villanyárammal vagy fával fűtők esetében az egy főre eső jövedelmi küszöb 750 lej családok és egyedül élő személyek esetében egyaránt. A jelenleg családi pótlékban vagy szociális segélyben részesülőknek egy egyszerűsített típuskérést kell kitölteniük.

A formanyomtatványok október 8-ától vehetők át, tömbházlakások esetében a lakástulajdonosi társulásoknál, magánházak esetében pedig a polgármesteri hivatal szociális igazgatóságán, az 1-es számú irodában. A saját felelősségre kitöltött és aláírt űrlap benyújtása is ugyanott történik, ezt személyesen kell leadni, mellékelve a szükséges igazoló iratokat. A kitöltendő formanyomtatvány ugyanakkor letölthető a polgármesteri hivatal honlapjáról is. Az igénylési iratcsomókat minden hónap 10. és 20. napja között fogadják, de a megítélt támogatás a fűtésszezon végéig érvényes, így nem kell minden hónapban újra kérvényezni, csak akkor, ha a jogosultsági állapot változik.