Dan Tanasă egyesülete újabb pert indított Borboly ellen

Kovács Attila 2019. október 08., 09:10

Újból Borboly Csaba megbírságolását kéri a bíróságtól a Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC), arra hivatkozva, hogy nem hajtotta végre maradéktalanul a székely zászló megyeházáról történő eltávolítására vonatkozó bírósági végzést.

A megyeháza nagy gyűlésterme, a román és az uniós zászlókkal. Ismétlődő perek Fotó: Gábos Albin

Miután jogerős ítélet született arról, hogy nem kell kifizetnie Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnöknek a Dan Tanasă vezette egyesület által kért pénzbírságot, ugyanezen okból újabb pert indított az ADEC. Akárcsak korábban, most is azt kifogásolják, hogy

Borboly nem hajtotta végre a 2016-ban hozott, a székely zászlóval megegyező megyezászló eltávolítására vonatkozó jogerős bírósági végzést.

A szeptember végén iktatott keresetlevél másolatát a Hargita Megyei Törvényszéktől kaptuk meg, ahol a per tárgyalása kezdődik. A dokumentum azt kéri a bíróságtól, hogy

rendeljen el kényszervégrehajtást az ügyben, és a vonatkozó, 2004-ből származó 554-es törvény értelmében kötelezze a megyei önkormányzat elnökét a bruttó minimálbér 20 százalékának megfelelő bírság kifizetésére minden nap késlekedésért.

Ugyanakkor késedelmi kamat kifizetésének megítélését is kéri az egyesület javára. A keresetlevél szerint az alperes nem távolította el a székely zászlót a megyei önkormányzat gyűlésterméből, és a megyeháza bejáratától, erről fotókat is mellékeltek.

{A}

Másodszor próbálkoznak

Az említett, 2016 októberéből származó jogerős bírósági végzés értelmében 2017 első napjaiban a megyeháza bejáratától, az épület tetejéről és a nagy gyűlésteremből levették a lobogókat, és átadták megőrzésre a történelmi egyházak képviselőinek.

A márványteremben, ahol a megyei tanács üléseit rendszeresen tartják, akkor a helyén maradt a megyezászló, mivel ez a helyiség nem volt nevesítve a bírósági végzésben.

Az ADEC követelése, amennyiben hely ad ennek a bíróság, több százezer lej értékű pénzbírsággal járhat. Az ugyanezen okból idén indított első pert tárgyaló Hargita Megyei Törvényszék elfogadta a megyei tanács és ennek elnöke által emelt formai kifogásokat, és érvénytelenítették a Dan Tanasă által az ADEC törvényes képviselőjeként benyújtott keresetet. Ezt az elsőfokú ítéletet a Marosvásárhelyi Ítélőtábla is megerősítette, elutasítva az egyesület fellebbezését. Mint a Hargita megyei önkormányzat sajtószolgálatától megtudtuk, az egyesület által a megyeháza bejáratánál látni vélt lobogó az állandó jellegű történelmi zászlókiállítás része lehet, ahol valóban megjelenik a székely zászló.