Ezrekről százakra csökkent a fűtéstámogatást igénylők száma

Gergely Imre , Simon Virág 2019. október 08., 11:50

Gyergyószentmiklóson már hétfőtől, míg Marosvásárhelyen október 15-étől lehet igényelni a fűtéstámogatást. Míg pár évvel ezelőtt tízezren is kérték ezt a támogatást, tavaly alig félezren igényeltek fűtéstámogatást mind Marosvásárhelyen, mind pedig Gyergyószentmiklóson.

Akik tűzifával fűtenek, azok kapnak a legkevesebb pótlékot. Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

A marosvásárhelyi városháza szociális igazgatóságának székhelyén, a Dózsa György utca 9. szám alatt (a 8-as irodában) már át lehet venni azokat a típusnyomtatványokat, amelyek alapján kérni lehet a télre esedékes fűtéspótlékot. Mint a városháza sajtószóvivőjétől, Cosmin Blagától megtudtuk, a szakigazgatóságon október 15-étől fogadják a kéréseket.

A kritériumok nem változtak, a jövedelemhatárok sem.

A gázfűtés-támogatások összege a következő: 155 lejig terjedő jövedelem esetén 262 lej, 260 és 310 lej között 120 lej, 425–480 lej között 45 lej, 540–750 lej között 20 lej. A villanyárammal melegítők esetében a maximális összeg 240 lej, a minimális 20 lej.

Akinek tűzifát kell vásárolnia, az még kevesebb támogatást kap, hiszen a legkisebb jövedelemmel is csak havi 54 lejre jogosult, míg akinek a jövedelme 540–750 lej között van, az havi 20 lejes pótlékot kaphat. 

A legfontosabb tudnivaló, hogy a kéréshez mellékelni kell az összes családtag személyazonossági iratának másolatát, minden jövedelemmel rendelkező családtag havi nettó jövedelmét igazoló iratot, illetve a kérvény benyújtása előtti hónapban kiállított nyugdíjszelvényt, de más jogosultságokat – pótlékok, juttatások, járulékok – bizonyító igazolásokat is. Olyan kérvényt, amelyben nulla jövedelem van feltüntetve, nem fogadnak el. Ha a nagykorú családtag nem rendelkezik jövedelemmel, közjegyző előtt saját felelősségre kell erről nyilatkoznia. Kérni kell egy igazolást a közpénzügyi igazgatóságtól is, amelyből kiderül, hogy a kérelmezőnek van-e adóköteles jövedelme (például bankkamatok, házbérek).

{A}

De a tömbházlakók esetében a tulajdonosi társulástól is kell egy igazolás arról, hogy hány személy van bejelentve a lakásba. A polgármesteri hivatal adóügyi osztályától is kell kérni egy igazolást arról, hogy az érintett kifizette-e a helyi adókat és illetékeket.

Ugyancsak fontos tudnivaló, hogy amennyiben a kérelmező garázzsal rendelkezik, azt a törvény értelmében második ingatlanként tartják számon, így nem jogosult a fűtéspótlékra.

A kéréseket október 31-éig fogadják a szociális igazgatóságon. A leadott nyilatkozatok jogosságát szúrópróbaszerűen ellenőrizni is szokták. A jóváhagyott pótlékra az egész téli idényben, öt hónapig jogosult a kis jövedelmű személy, de ezt nem kapja kézhez, hanem levonódik a számlájából. Tavaly Marosvásárhelyen 537 személy kapott pótlékot, közülük legtöbben, 454-en földgázzal fűtöttek. A gyergyószentmiklósiak az elmúlt idényben összesen 581 fűtéstámogatási igénylést nyújtottak be.