Zajlik a gyergyószentmiklósi „teherforgalmi út” felújítása

Gergely Imre 2019. október 07., 20:21

Évek óta a Dózsa György – Békény – Halász utca útvonal miatt dühöngtek leginkább a gyergyószentmiklósi autósok. Az önkormányzat időnként kisebb kátyúzásokat végzett, nagyobb munkát nem, így nem hiába várták nagyon sokan, hogy elkezdődjön a teljes felújítás.

Ebben az évben csak a Dózsa György utcában dolgozik az útépítő Fotó: Gergely Imre

A Dózsa György utcában már felásták az út 20 centiméternyi felső rétegét, ezzel kezdődött el a tervek szerint a tizenkilenc munkahónapon át tartó teljes felújítás. Ez idő alatt 80 cm mélységig ássák fel a három utcát, majd olyan minőségű útalapot alakítanak ki (az aszfaltozás előtt), amely gond nélkül elbírja az oda visszatérő teherautókat.

Ezzel párhuzamosan a felszín alatti és feletti infrastruktúra is teljesen megújul. Amint a Dózsa György utcában az útépítő cég végez a régi útalap felásásával és eltávolításával, érkezik az a munkacsoport, amely kiépíti az új szennyvízcsatorna-hálózatot.

A régi vízvezetékeket kiiktatják és üzembe helyezik a néhány éve elkészült, de még nem működő ivóvízhálózatot.

Az új szennyvízhálózathoz elkészülnek a kapuk előtti csatlakozási pontok is. Ugyanakkor a jelenlegi villanyoszlopokról a földbe kerülnek a különböző kábelek, továbbá az esővíz-elvezetés is megoldódik – sorolta Nagy Zoltán gyergyószentmiklósi polgármester a munkaterületnél tartott hétfői sajtótájékoztatón.

Fotó: Gergely Imre

Járdák is épülnek, és ezek alatt alakítják ki azt a műszaki csatornát, amelybe a különböző vezetékeket helyezik, hogy az esetleges későbbi meghibásodások során ne kelljen felásni az úttestet. Ezért a járdák mindenhol térkőből készülnek majd.

Ahol a hely megengedi, parkolókat és bicikliutat is kialakítanak.

Az elképzelés szerint a villanyáram-vezetékek is a járdák alá kerülnek, de erre nincs a helyi önkormányzatnak hatásköre, ez az áramszolgáltatón múlik. Van ígéret erre is – közölte Nagy Zoltán.

A „teherforgalmi útra” csatlakozik a Rózsa utca, ennek felújítása is megtörténik.

{A}

Len Emil alpolgármester is jelen volt a munkaterületnél tartott hétfői sajtótájékoztatón. Mint elmondta,

a Dózsa György utca felásásakor felszabaduló töltést, aszfaltot a mezei utak javításához használják fel.

Elsőként a katonai kaszárnya közelében, a Nyírben található utat töltötték ki ezzel az anyaggal. Ami pedig megmarad, azt a város azon utcáiban használják fel, ahol ez szükséges.