Káposztaünnepet tartanak Gyergyószárhegyen

Hegyi Zsuzsánna 2019. október 07., 17:51

Ezúttal is igényes programot állítottak össze a szervezők az október 11-13. között tartandó 13. Híres Szárhegyi Káposztavásár és Fesztiválra.

Archív. Fotó: Balázs Katalin

Gyergyószárhegyen több évszázados hagyománya van a káposztatermesztésnek és az ehhez kötődő káposztavágási ünnepségnek, amelyet egy évekkel ezelőtt helyi kezdeményezésre újraelevenítettek és több napot kitöltő rendezvénysorozatot szerveztek köré.

Már a tizenharmadik esztendeje szervezik meg a Híres Szárhegyi Káposztavásárt és Fesztivált.

„A lényege a rendezvénynek, hogy minél szélesebb körben megismertetni és megkóstoltatni a szárhegyi, levédett terméket, ugyanakkor segíteni a szárhegyi mezőgazdászoknak abban, hogy a terményüknek piaca legyen” – mondta Danguly Ervin, a település polgármestere a programismertető sajtótájékoztatón.

A közelgő hétvégén színes, népi jellegű rendezvény várja a településre látogatókat.

A szervezők úgy állították össze a programot, hogy a családok, a gyerekek és a felnőttek egyaránt találjanak kedvükre valót.

„Először a hagyományokra építjük a programot. Ez tartalmazza a káposztavágást, utána jönnek a népművészeti értékeket bemutató események a gyerekprogramokkal együtt, majd így megyünk bele a modernebb rendezvényekbe a koncertekkel” – mondta az elöljáró.

{A}

Mint megtudtuk, ebben az évben még nagyobb adag töltött káposzta készül. A szárhegyi háziasszonyok receptje alapján, összesen 15 ezer darabot kínálnak majd eladásra a vásártéren. Emellett „lesz sarvalt nyerskáposzta-kóstoló, hogy mindenki megbizonyosodjon a termék kiváló minőségéről” – ezekkel a gondolatokkal biztat mindenkit a részvételre Lukács Géza, a Szárhegyi Káposztatermelők Egyesületének vezetője. Ezúttal is lesz főzőverseny a rendezvény idején, amelyre péntekig várják a jelentkezőket. A Híres Szárhegyi Káposztavásár és Fesztivál részletes programja megtalálható a szárhegyi önkormányzat Facebook oldalán.