Négy hónap alatt több mint hétezer köbméter törvénytelen fa

Bíró Blanka 2019. október 07., 16:51

Négy hónap alatt 2,7 millió lej értékben 7400 köbméter fát kobozott el a romániai rendőrség, mert a szállítók, illetve feldolgozók nem tudták igazolni annak az eredetét.

Csehországból és Szlovákiából is érkezett fa Romániába. A hatóságoknál landolt. Képünk illusztráció

A rendőrség közleménye szerint a közúti rendőrök a vasúti áruszállítást ellenőrizték, és június-szeptember között három teherszállító szerelvény esetében észleltek rendellenességet.

A 111 vagonnyi fa Csehországból és Szlovákiából érkezett Romániába, Kovászna és Fehér megyei kereskedelmi társaságokhoz kellett volna befussanak,

ám amikor a rendőrök a tövisi, nagyenyedi és sepsiszentgyörgyi vasútállomásokon ellenőriztek, a szállítók nem tudtak felmutatni kísérődokumentumokat.

Valójában ezek az iratok léteztek, ám a szállítmány végső céljaként egy-egy vasúti állomás volt feltüntetve, csakhogy onnan vitték tovább, és azokra a szakaszokra már nem volt érvényes a korábbi dokumentum.

A rendőrök 45 ezer lejnyi bírságot róttak ki és 5,4 ezer köbméter fát koboztak el, mintegy kétmillió lej értékben.

Ugyanebben az időszakban az erdészeti őrséggel együttműködve öt, elsősorban fafeldolgozással foglalkozó vállalatnál tartottak ellenőrzéseket, ezek során tíz bírságot róttak ki 58 ezer lej összértékben, 1300 köbméter fát koboztak el 238 ezer lej értékben.

{A}