Tiltakozó felvonulást szerveznek a kerékpárosok Marosvásárhelyen

Simon Virág 2019. október 07., 16:54

A kerékpáros közlekedés hiányosságaira akarják felhívni a helyhatóságok figyelmét, azzal a felvonulással, amit csütörtökön szerveznek meg első alkalommal Marosvásárhelyen. 

Képünk illusztráció Fotó: Haáz Vince

A Pro Biciclo Urbo egyesület minden hónap második csütörtökén szervez figyelemfelkeltő felvonulást, amelyre minél több kerékpárost vár. Az első alkalom október 10-én, csütörtökön lesz 18 órától.

Kulcsár Béla szervező elmondta, hogy

Marosvásárhelyen nincs megfelelő kerékpáros infrastruktúra,

holott a kerékpáros közlekedés egy alternatív közlekedési mód, amely csökkentheti a légszennyezést, az autós forgalmat. Ráadásul a város vezetősége egyáltalán nem fordít figyelmet a kerékpárosokra. 

Azt szeretnénk, hogy Marosvásárhely egy élhető város legyen, megfelelő közszállítással, infrastruktúrával, alternatív közlekedési lehetőségekkel, közösségi terekkel.

A figyelemfelkeltő akció során egyelőre megszabott útvonalon fogunk kerékpározni, betartva a közlekedési szabályokat. A résztvevőket a Színház mögötti parkolóba várjuk, innen fogunk elindulni 18 órakor”  – fejtette ki a kezdeményező.

{A}

Megtudtuk, hogy a felvonulást bejelentették a városházán és más kerékpáros szervezeteket is felkértek, hogy csatlakozzanak hozzájuk. A felvonuláson 14 éven felüli személyek vehetnek részt, megfelelően felszerelt kerékpárokkal.