Kövér László leplezte le Czetz János első erdélyi szobrát

Gergely Imre 2019. október 05., 21:01

Ez a szobor szimbólum, Czetz János összeköti a legkeletibb erdélyi magyarságot és legnyugatibb magyar diaszpórát, személyében megvalósítja a nemzet egyesítését – hangzott el szombaton Gyergyószentmiklóson, a honvédtábornok első erdélyi szobrának leleplezésén.

Fotó: Gergely Imre

Az örmény származású 1848-as szabadságharcos tábornok, és később az emigrációban Argentínában is hősként tisztelt Czetz János szobrának felállítása az Erdélyi Magyarörmények Szövetsége kezdeményezésére valósult meg Gyergyószentmiklóson, ott, ahol a legnagyobb lélekszámú mai erdélyi magyarörmény közösség él.

Blaskó János szobrászművész alkotása az örmény templom kertjében áll. Az avatóünnepségen elhangzott az is, hogy

a szoborállítás terve Áder Jánosnak, Magyarország elnökének kijelentése nyomán született meg.

Fotó: Gergely Imre

Puskás Attila akkori örmény plébános és Mezei János akkori polgármester is idézte beszédében Áder János szavait, amelyet 2014-es látogatásakor mondott, látván az akkori Czecz emlékhelyet, amely egy kis plakett volt: „a tábornok ennél többet érdemelne”. Történelmi igazságtétel is ez az alkalom – mondta Puskás Attila, hiszen

Czetz János személyiségét kevesebben ismerik itthon, mint új hazájában, Argentínában, ahol katonai akadémia alapítóként és igazgatóként, illetve az ország jelentős részének feltérképezőjeként is tisztelik.

Az örmény származású Czetz János, aki 27 évesen a szabadságharc legfiatalabb tábornoka volt, tökéletesen megvalósította az erdélyi örmények legjellemzőbb tulajdonságát:

a befogadó nemzet iránti lojalitást, mindenben eggyé válva a magyarság legmélyebb vágyaival és céljaival

– hangzott el.

Fotó: Gergely Imre

A Gyergyószentmiklósi Ipartestület Férfikara és a Gyergyószentmiklósi Fúvószenekar fellépésével színesített avatóünnepségen felszólalt Nagy Zoltán, Gyergyószentmiklós polgármestere, Darvas Kozma József pápai káplán, címzetes esperes plébános, Kálmán Attila történész és Mezei János, az MPP elnöke is.

Az esemény díszmeghívottja Kövér László, a Magyar országgyűlés elnöke volt. „Czetz János teljesítménye, áldozata és emléke napjainkban is erőt, példát és mércét ad a magyarságnak. Örüljünk, hogy minden történelmi csapás ellenére van hazánk, amiért békében küzdhetünk szülőföldünkön, van nemzetünk, ami értelmet ad küzdelmünknek.

Örüljünk, hogy megannyi megpróbáltatás dacára nemzetünk összetartozása erősebbnek bizonyult mint azon erők, akik szét akartak szakítani bennünket. Becsüljük meg mindezt és utódainknak is hagyjuk örökül azt a tudást, hogy mindez mire kötelezi őket. Hajtsunk fejet Czetz János emléke előtt és gondoljunk mindazok áldozatára, akiknek köszönhetjük, hogy ma itt lehetünk. Köszönjük az erdélyi magyar örménységnek, hogy nekünk adta legjobb fiait és mai is osztoznak velünk sorsközösségben

– hívta fel a figyelmet ünnepi beszédében a házelnök.

Fotó: Gergely Imre

A Gál Hunor plébános által megszentelt Czetz János szobor várhatóan nem sokáig lesz egyedüli a gyergyószentmiklósi örmény templom kertjében.

További szobrokat terveznek ide, más magyarörmény szülötteknek állítanak még emléket.

Fotó: Gergely Imre

Fotó: Gergely Imre

Fotó: Gergely Imre

{A}