Őszi Gazdanapi Sokadalom és Vásár: hálát adtak a termésért

Barabás Orsolya 2019. október 05., 17:33

Tizenkettedik alkalommal rendezték meg Gyergyószentmiklóson az Őszi Gazdanapi Sokadalmat és Nagyvásárt szombaton, amelynek célja minden évben, hogy hálát mondjanak a begyűjtött termésért. A rendezvénynek ezúttal is volt jótékony mozzanata.

Fotó: Gergely Imre

Ezen a szombaton nem csak a gyergyószentmiklósi piactéren, hanem a környékén is igazi vásári forgatag volt. Az Őszi Gazdanapi Sokadalmat ezúttal is a gazdálkodók munkájának elismerése jegyében szervezték, ezt hangsúlyozta megnyitó beszédében Len Emil, Gyergyószentmiklós alpolgármestere is.

A székely, ezen belül a gyergyói ember mindig büszke volt két keze munkájára, illetve annak eredményeire. Elégedetten hajtotta párnára a fejét esténként, ha tudta, hogy sikeresen lezajlott a betakarítás, az állatok van mit egyenek, igyanak, és a család asztalára is finom falatok kerülnek a kétkezi munka eredményeképpen

– fejtette ki az elöljáró, aki kiemelte azt is, hogy óriási köszönettel tartozunk a gazdáknak, hiszen munkájukkal értéket őriznek a térségben, másrészt általuk kerülnek egészséges falatok az asztalunkra. Elhangzott: napjainkban az is kérdés, hogy lesz-e, aki továbbvigye a gazdálkodást, de egyelőre hála a Fennvalónak, ma is sokan igyekeznek továbbadni a mesterséget, így bízhatunk benne, hogy 20-30-40 év múlva is lehet szervezni gazdanapokat a térségben.

Fotó: Gergely Imre

Sokan keresték fel a különböző terményárusokat, vásároltak hús-, tejtermékeket, kézműves ajándéktárgyakat, egy percre ugyanakkor mindenki megállt, és hálát mondott az idei termésért Korom Imre, a Munkás Szent József templom plébánosa és Mátyás István református lelkész vezetésével, akik meg is áldották a termést.

A előadósátorban Bara István a saját tanyájuk példáját bemutatva hívta fel a figyelmet, hogy kis területen is meg lehet termelni mindazt, ami egy család számára szükséges. A játékos kedvűek pedig a gyógynövénykvízen is kipróbálhatták tudásukat.

{A}

Finomságok és jótékonyság 

A sokadalomnak már megvannak a maga minden évben ismétlődő hagyományos elemei, ilyen a hogy a gazdák gazdasszonyok kertjéből, földjéről várják azokat a terményeket, amelyek különösen nagyra nőttek.

Idén is láthattunk jókora tökféléket, karalábét, káposztafejet, murkot is, de sokan felfigyeltek a hatalmasra nőtt gombára is.

Fotó: Gergely Imre

A vásárosokat és a vásárlókat is megszólították ezúttal is a szervezők, arra kérve őket, hogy portékájukból valamennyit a tegyenek fel adományként a terményszekérre, vagy vásároljanak a saját konyhájukra szánt terményekből többet a szükségesnél és a többlet szintén kerüljön a szekérre.

Ebben az évben a Szent Márton Alapítvány által működtetett szeretetkonyhán főznek az így összegyűlt élelem-adományokból.

A városháza munkatársai ebben az évben is megfőzték az óriás túrós puliszkát, és a 60 méteresre nyúlt tekercsből bárki kaphatott egy szeletet hagymával, tejföllel, ahogy illik.

Fotó: Gergely Imre

Visszatért az őszi sokadalom programjába a kamramustra is, ahol lekvárok, savanyúságok, vagy zöldségkrémek, szörpök, ételízesítők versenyeztek egymással. Amint azt Jánossy Alíz, zsűritag elmondta, több mint ötven ilyen finomságot hoztak zsűrizésre a háziasszonyok vagy éppen főzni szerető férfiak.

Ezúttal nem osztottak első, második, harmadik díjakat, hanem arany ezüst és bronz minősítéseket kaptak a termékek ízük, átlaguk és tálalásuk minősége szerint pontozva.

A legeslegjobbak különdíjat kaptak. Orosz Zsolt eperlekvárja, Vajda Zsuzsa vinetás zakuszkája, és Benedek Árpád uborka-savanyúsága érdemelte ki a legmagasabb elismeréseket.