HÁRIT: mondjon le a román háborús bűnös kultuszát népszerűsítő háromszéki sportigazgató

Bíró Blanka 2019. október 04., 18:54

A háborús bűnös Ion Antonescu marsall eszméit népszerűsítette Facebook-oldalán Marian Știopu, a Kovászna Megyei Ifjúsági- és Sportigazgatóság vezetője, ezért a lemondását követeli a Háromszéki Ifjúsági Tanács (HÁRIT).

Fotó: Bíró Blanka

A háromszéki ifjúsági szervezeteket tömörítő ernyőszervezet vezetői pénteken délelőtt az igazgatóság székháza előtt tartottak sajtótájékoztatót, kérve Marian Știopu lemondását. Kelemen Szilárd, a HÁRIT elnöke rámutatott, elfogadhatatlan, hogy a nevelési-oktatási feladattal megbízott intézmény vezetője a háborús bűnös Ion Antonescu marsall eszméit népszerűsíti.

{A}

Felidézte, szervezetüknek több mint tíz éves kapcsolata van az ifjúsági és sport minisztérium alárendeltségébe tartozó intézménnyel, megdöbbenve értesültek, hogy annak igazgatója a Facebook-oldalán a „román nép hőse” bejegyzéssel tette közzé Ion Antonescu fotóit, és a róla készült rövidfilmet, ezért megszakítanak minden együttműködést az igazgatósággal, mert azt megbélyegezte annak vezetője. Újságírói kérdésre Kelemen Szilárd leszögezte, nem nemzetiségi, hanem elvi kifogásaik vannak.

A HÁRIT levélben kéri a minisztériumot, hogy menessze a Kovászna megyei igazgatót, és arra kérik a szaktárcát, figyeljen az antiszemita elveket propagáló vezetőkre

– mondta Lakatos László, a HÁRIT külkapcsolatokért felelős alelnöke. Arra is kitértek, hogy az igazgatóság nem törekszik együttműködésre a megyében működő ifjúsági szervezetekkel, a pályázati rendszere bonyolult, ezért az ifjúsági szervezetek számára az általuk biztosított finanszírozás elérhetetlen. Cikkünk megjelenése előtt Marian Știopu törölte Facebook-oldaláról a Ion Antonescu-ról közzétett bejegyzést.