Gyakoriak a „varrógépes csalások”, legutóbb Székelykeresztúron kaptak el egy szélhámost

Bíró Blanka 2019. október 04., 19:55

Bűnvádi eljárást indított a sepsiszentgyörgyi ügyészség a 32 éves S.N.F. ellen, aki tízezer lejt és egy aranyláncot kért egy varrógép eredetét igazoló hamis dokumentumért. A gyanúsítottra Székelykeresztúron csaptak le a Kovászna és Hargita megyei rendőrök.

Képünk illusztráció Fotó: Pixabay.com

Az ügy még szeptemberre nyúlik vissza, amikor egy előpataki 21 éves nő érdeklődését felkeltette az utcai hirdetés, hogy német gyűjtő régi varrógépeket vásárol, és eldöntötte, hogy eladja a gépét. Hívta a hirdetésben megadott számot, de azon akkor nem válaszolt senki. Október elsején aztán felvették vele a kapcsolatot, a telefonáló egy német múzeum igazgatójaként mutatkozott be, és

azt mondta, 70 ezer eurót tud ajánlani a nő tulajdonában levő varrógépért,

de mivel neki nem volt a gép eredetét igazoló dokumentuma, az állítólagos igazgató azt tanácsolta, hívjon egy másik telefonszámot, és segítenek rajta. Amikor felhívta a megadott számot, egy férfi 10 ezer eurót kért az iratokért, végül megállapodtak, hogy október 2-án Székelykeresztúron találkoznak, és 4500 euróért cserébe nyélbe ütik a tranzakciót. A nő ezután fordult a rendőrséghez.

{A}

Mivel országos szinten gyakoriak a „varrógépes csalások”, a Kovászna megyei rendőrök a Hargita megyei kollégáikhoz fordultak, elutaztak Székelykeresztúrra, és közösen megszervezték a rajtaütést.

A rendőrök akkor csaptak le, amikor a 32 éves gyanúsított tízezer lejt és egy aranyláncot akart átvenni áldozatától.

A rajtaütés során még egy másik, 42 éves férfit is azonosítottak, akinek a gépkocsijában terhelő bizonyítékokat találtak. Az ügyészség tájékoztatása szerint a 32 éves gyanúsított esetében hatvan napos bírósági felügyeletet rendeltek el.