Sok, vagy kevés? – A második negyedévben 4764 lej volt egy háztartás átlagos jövedelme

Székelyhon 2019. október 04., 14:32

4764 lej volt egy háztartás átlagos havi jövedelme a második negyedévben, a költségek pedig 4049 lejt tettek ki háztartásonként, ez az összjövedelem 85 százalékát jelenti – közölte pénteken az Országos Statisztikai Intézet (INS).

Ami bejön, az nagyjából ki is megy. Ördögi kör. Képünk illusztráció Fotó: Gecse Noémi

A romániai háztartások szintjén a havi átlagos összjövedelem egy főre vonatkoztatva 1838 lej volt, az átlagos kiadások pedig 1562 lejt tettek ki fejenként.

Az idézett forrás szerint a pénzbevételek háztartásonként átlagosan havi 4390 lejt (személyenként havi 1694 lejt) tettek ki, a természetbeni bevételek pedig háztartásonként havi 375 lejre (145 lej/fő) rúgtak

– szemlézi az összeállítást az Agerpres.

{A}

A fizetés és egyéb kapcsolódó jövedelmek képezték a háztartások legfontosabb jövedelemforrását (a háztartások teljes jövedelmének 68,1 százalékát).

Az INS szerint, a lakhely befolyásolja a szintbeli különbségeket, különösen a háztartások jövedelmi struktúráját a városi és vidéki térségek tekintetében.

A statisztikai adatok szerint a háztartásokban felmerült kiadások rendeltetése az élelmiszerek, a nem élelmiszer-ipari termékek beszerzése, szolgáltatások árának kiegyenlítése, a befizetett adók és társadalombiztosítási járulékok, valamint a háztartási termeléshez kapcsolódó egyes igények fedezése (állatok és baromfik takarmányozása, esetleges munkaerő fizetése, vetőmagok beszerzése, állatorvosi szolgáltatások stb.).

A házak vásárlására vagy építésre, a háztartási termeléshez szükséges földterület és berendezések beszerzésére, részvények vásárlására stb. fordított beruházások kis részét képviselik a háztartások összes költségeinek (csak 0,8 százalékát).

Az INS megemlíti, hogy a lakókörnyezet meghatározza a sajátos fogyasztási kiadások mennyiségének és szerkezetének bizonyos sajátosságait.

A fogyasztási kiadások szerinti szokásos osztályozás (COICOP) értelmében az élelmiszerek és alkoholmentes italok 2019 második negyedévében átlagosan a háztartások fogyasztásának 34,2 százalékát tették ki.

Az összes bevétel tartalmazza a különféle forrásokból származó pénzbevételek teljes összegét, amelyek visszatérítésére nincs kötelezettség, valamint a természetbeni bevételeket (lejben becsülve).

Az összes kiadás magában foglalja az összes pénzköltséget, tekintet nélkül rendeltetésére, és a háztartások saját forrásaiból származó fogyasztás értékére.