Ellenzik a Sepsiszentgyörgy határába tervezett kalandparkot a zöldek

Bíró Blanka 2019. október 03., 21:38

Környezetvédő civilek ellenzik a Sepsiszentgyörgy határába tervezett kalandparkot. A polgármester szerint még semmi nincs „kőbe vésve”. 

Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester. Archív Fotó: Kocsis B. János

A tervezet szerint a szabadidős létesítmény évi százezer vendéget vonzana, ami leterhelné a környéken lakókat, érvelnek a civilek. Az önkormányzat szeptember elején elfogadta ugyan a Family Adventure Parkról szóló helyi fejlesztési program előzetes eljárásainak beindítását, ám Antal Árpád polgármester szerint „még semmi nincs kőbe vésve”. A polgármester csütörtöki sajtótájékoztatóján kifejtette, meglepte, hogy a civil aktivisták nem egyeztettek vele, nem mondták el az ellenérveiket.

{K1}

„Úgy érzem a tiltakozáson van a lényeg, nem a megoldáson. Én meghallgatom az érveket, az aggályokat megválaszoljuk, de semmi sem végleges, találhatunk jobb helyszínt, de az sem kizárt, hogy lemondunk a projektről” – mondta az elöljáró. Meglátása szerint a sepsiszentgyörgyiek elvárják, hogy olyan létesítmények épüljenek, ahol a gyerekes családok jól érzik magukat, hiszen sokan járnak a rozsnyói Dinó-parkba, vagy a gyimesi bobpályához, de ha ennek az az ára, hogy sérül a környezet, akkor lemondanak a kivitelezésről.

Sepsiszentgyörgy ma zöldebb, mint tíz évvel ezelőtt, közel ötezer fát és 66 ezer cserjét ültettek – mutatott rá a városvezető. Emlékeztetett, egy egész ország „röhögött”, amikor egyik sepsiszentgyörgyi kerékpáros-sávon fákat kellett kerülgetni. „Egyszerűbb lett volna kivágatni négy fát, de inkább vállaltam az országos botrányt.

Nem hozok olyan döntést, amely a környezetet bántja

– szögezte le Antal Árpád.

{A}

A környezetvédő önkéntesek az elmúlt napokban a városháza előtt tájékoztatták a polgárokat arról, hogy miért nem értenek egyet a kalandparkkal, és miért tartják fontosnak, hogy a területet a természetes állapotában megőrizzék. Toró Attila ugyanakkor azt tervezi, óvást nyújt be, és kéri a vonatkozó tanácsi határozat visszavonását.