Rohamosan nő a bejegyzett gépjárművek száma Sepsiszentgyörgyön – parkolóépítési programot indítanak

Bíró Blanka 2019. október 03., 17:22

Öt év alatt több mint háromezerrel nőtt a Sepsiszentgyörgyön bejegyzett gépjárművek száma. Az önkormányzat kénytelen „nagy parkolóépítési programot” indítani – mondta Antal Árpád polgármester.

Hamarosan beindítják a nagy parkolóépítés programot a városban Fotó: Beliczay László

Az 55 ezer lakosú városban mintegy 18 ezer háztartás van, ez azt jelenti, hogy egy háztartásra több mint egy gépkocsi jut. A város útjain azonban ennél legalább 10–15 százalékkal több autó közlekedik, hiszen a lízingelt, valamint a külföldön bejegyzett gépkocsik nem szerepelnek az önkormányzat nyilvántartásában, azonkívül a környező falvakból is beáramlanak a városba.

Antal Árpád elmondta, a kimutatásaikból egyértelműen kiderül, hogy a közpolitikák jelentős mértékben befolyásolják a járművek számát, hiszen például 2009 és 2014 között mintegy ezerrel csökkent az autók száma a városban, de akkor még nem szüntették meg a környezetvédelmi illetéket, illetve a roncsprogram úgy működött, hogy három régi autó leadására kapott értékjegyet számítottak be az új jármű árába. Sepsiszentgyörgyön 2015 után ugrott meg a gépkocsik száma, aztán 2016-ban volt a „nagy bumm”.

{A}

Ez komoly kihívást jelent az önkormányzat számára, hiszen meg kell oldani ezeknek a gépkocsiknak a közlekedését és a parkolását. Antal Árpád elmondta,

első lépésben felmérést készítenek, hogy a tulajdonosok hol tartják az autókat – udvaron, parkolóban, garázsban vagy az utcán –, majd beindítják a nagy parkolóépítés programot.

A polgármester megnyugtatott mindenkit, hogy nem a zöldövezetek rovására alakítják ki a megállóhelyeket, hiszen ezt a törvény sem teszi lehetővé, hanem telkeket azonosítanak, és ha kell vásárolnak erre a célra.