Népszerűség csak magyar könyvekkel

Szász Cs. Emese 2019. október 03., 15:43

Míg a legtöbb városban sorra szűnnek meg a könyvesboltok, addig Marosvásárhelyen immár 25. alkalommal, töretlen sikerrel szervezik meg a Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásárt. Idén 45 önálló standon mintegy 15 ezer címet kínálnak a szemle látogatóinak.

Sajtótájékoztatón a szervezők. A kíváncsiság vezérelte őket 1995-ben, és most is Fotó: Haáz Vince

A 25. rendezvény megszervezése jó alkalom egy kis nosztalgiázásra is: a könyvvásárt bemutató sajtótájékoztatón a könyvszemle szervezője, a Romániai Magyar Könyves Céh vezetője, Káli-Király István elmondta, 1995-ben még azzal a céllal szervezték az első szemlét, hogy egy kis európai szemléletet vigyenek a könyvkiadásba.

„A kíváncsiság vezérelt 1995-ben, és most is, a kezdetekkor arra voltunk kíváncsiak, hogy mit kínálnak az erdélyi magyar olvasóközönségnek az európai kiadók, az erdélyi kiadók arra voltak kíváncsiak, hogy milyen lehet egy ilyen könyvvásár Erdélyben, időközben pedig ez a kíváncsiság áttevődött az olvasóra, akit az érdekel, vajon milyen újdonságokkal jelentkeznek a kiadók éppen erre az alkalomra” – fogalmazott Káli-Király István, aki többek közt arról is beszélt, hogy míg kezdetben minden nyelvű kiadványt kínáltak a közönségnek, végül a piaci szempontok miatt

jó néhány éve csak magyar könyveket árusítanak.

Idén például 41 önálló standon mintegy 15 ezer címre számíthatnak a könyvek szerelmesei.

A színháztól a gyerekkoncertig

A gazdag könyves kínálat mellett idén is számos járulékos program színesíti a szemle programját, amelyről Szepessy Előd, a Marosvásárhelyi Kulturális Központ elnöke számolt be.

„A színházi előadások mellett irodalmi estek, előadások, író-olvasó találkozók, könyvbemutatók sokaságára hívjuk az érdeklődőket. Szeretnénk a látogatóknak rengeteg lehetőséget nyújtani arra, hogy írókkal, költőkkel találkozzanak, könyvekről tudjanak beszélgetni, illetve olyan kulturális élményekben legyen részük, ami ritkaság” – beszélt a céljaikról Szepessy Előd.

Fotó: Haáz Vince

Meghívták például a Gyulai Várszínházat, amely egy Karády Katalinról szóló monodrámával érkezik Marosvásárhelyre. A Sebő együttes több műsorral, több helyszínre érkezik, Kovács András Ferenc Árdéli szép tánc című produkciója mellett két gyerekkoncerttel is készülnek: egyszer november 15-én Nyárádszeredában, majd 16-án a Nemzetiben adják elő.

A Prózaajándék Vásárhelynek című nagy sikerű előadást idén is megszervezik olyan meghívottakkal mint Darvasi László, Grecsó Krisztián, Láng Zsolt, Németh Gábor vagy Vida Gábor. A könyvvásár szombati napjának csúcsa lesz Marie Jones Kövek a zsebben című előadása, amelyet két olyan népszerű magyarországi színész játszik mint Kálloy-Molnár Péter és Rudolf Péter.

Mintegy 800 gyerek az olvasójátékon

A könyvvásár szervezői idén is kiemelt figyelmet szentelnek a gyerekekre, amint Makkai Kinga programkoordinátor elmondta, teszik ezt azzal a szándékkal, hogy felneveljék a jövő olvasónemzedékét, és minél több gyerekkel megszerettessék a könyveket. Fontosnak tartják bemutatni az idén megjelent gyerekkönyvújdonságokat, de számos alkalmuk lesz a gyerekeknek kedvenc szerzőikkel találkozni is.

{A}

A szemle egyik nagy sikerű rendezvénye a hatodik éve meghirdetett olvasójáték: idén 266 csapat jelentkezett a vetélkedőre, ami azt jelenti, hogy a kijelölt négy kortárs gyerekkönyvet közel 800 gyerek olvassa jelenleg.

Ha van fővárosa az erdélyi magyar kultúrának, akkor az Marosvásárhely

Gáspárik Attila, a rendezvénynek otthont adó Marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatója arról beszélt, hogy a színházba ugyanazok az emberek járnak, mint moziba, koncertre vagy a könyvvásárra. Úgy véli, a kultúraszerető emberek egy kisebbség az etnikai kisebbségen belül is, akinek pár ilyen „terrorista akciót” szerveznek mint a könyvvásár, az Alter-Native Rövidfilmfesztivál, a Harmonia Cordis Gitárfesztivál vagy a Vásárhelyi Forgatag. „De ha mindezeket egymásra tennénk, biztosan kiderülne, hogy ha van fővárosa az erdélyi magyar kultúrának, akkor az Marosvásárhely” – véli a teátrum igazgatója.