Október közepétől utalja a területalapú támogatás-előlegeket az APIA

Iszlai Katalin 2019. október 04., 09:13

Országos szinten közel 850 ezer, Hargita megyében 26 ezer gazda nyújtott be kérést területalapú támogatásra, az érintetteknek pedig már nem kell sokat várniuk a kifizetésre, hiszen október 16-án elkezdi az előlegek folyósítását a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA).

Mindenki megkapja a területalapú támogatást. Ki hamarabb, ki később. Képünk illusztráció Fotó: Pinti Attila

Mintegy 26 ezer gazda igényelt ebben az évben területalapú alaptámogatást (SAPS) Hargita megyében: jó hír számukra, hogy a juttatás előlegét október 16-ától kezdi el folyósítani a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA).

A támogatás összege kapcsán a napokban elfogadott kormányhatározat szerint idén hektáronként 102,60 eurós területalapú alaptámogatást kapnak a jogosultak, ennek 70 százalékát folyósítják előlegként.

{A}

Az alaptámogatás mellett kérhető zöldítési- és a fiatal gazdáknak járó támogatás összegét is meghatározták, előbbi esetében hektáronként 59,32 eurós támogatásra, utóbbi esetében pedig hektáronként 31,24 eurós támogatásra számíthatnak a gazdák. Az újraosztott támogatás esetében

az egy és öt hektár közötti földterületen gazdálkodók 5 eurós támogatást kapnak hektáronként, az öt és harminc hektár közötti területen gazdálkodók pedig hektáronként 48,71 eurót.

Nem egyszerre kapják kézhez

Az előlegek kifizetését október 16-án kezdik el, ez azonban nem jelenti azt, hogy minden jogosult azonnal megkapja az összeget – hívta fel a figyelmet Haschi András, az APIA Hargita megyei igazgatója. Mint mondta,

a juttatásokat december elsejéig rendszeresen, több hullámban utalják, így lesznek akik korábban kapják kézhez a pénzt, míg mások csak egy későbbi időpontban.

Annyi biztos, hogy a határidő végéig az igénylő gazdák mind részesülnek az előlegben, akár végeztek gazdaságukban ellenőrzéseket, akár nem. Az igazgató azt is elárulta, hogy először azok a gazdák számíthatnak kifizetésre, akik állattartással nem foglalkoznak.