Magyar betegeknek magyar orvost

Antal Erika 2019. október 03., 14:34

Megjelent a Marosvásárhelyi Magyar Orvosi Szaknévsor negyedik, bővített kiadása és a Marosvásárhelyi Magyar Rezidens Szaknévsor harmadik kiadása.

Vass Levente, András Róbert és Tubák Nimród Fotó: Haáz Vince

A kiadványok ez alkalommal is a Studium Kiadó és Digitális Stúdió gondozásában jelentek meg Marosvásárhelyen, ingyenesek, bárki által által hozzáférhetőek, igényelhetőek. A kiadványok létrejöttét a Bethlen Gábor Alap Zrt. és a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága támogatta.

A 350 szakorvos, valamint a 440 rezidens orvos névsorát és elérhetőségét tartalmazó füzetek gyakorlati jelentőségét Vass Levente, a Studium – Prospero Alapítvány ügyvezető elnöke, András Róbert, a sepsiszentgyörgyi Fogolyán Kristóf kórház igazgatója és Tubák Nimród, az Erdélyi Rezidens Orvosok Szövetségének elnöke ismertette. Elmondták:

az orvosi szaknévsor elsősorban a betegeknek szól, azoknak, akik magyar anyanyelvű, vagy magyarul is beszélő orvost szeretnének betegségükkel felkeresni, míg a rezidens szaknévsor a magyar vezetőkkel rendelkező egészségügyi intézményeknek.

Ugyanakkor a fiatal orvosok itthon maradását is szolgálja a két kiadvány, hiszen hozzájárul a beteg – orvos találkozásához, valamint az orvoshiánnyal küszködő kórházak és a munkát kereső szakorvosok kapcsolatához is.

{A}

A rendelők és elérhetőségek mellett azt is feltüntették, hogy az illető szakorvosnak milyen viszonya van az egészségbiztosítói pénztárral,

szükséges-e, hogy a beteg küldőcédulával jelentkezzen és feliratkozzon a várakozási listára, vagy a szükséges pénzösszeg befizetésével azonnal megvizsgálják és diagnosztizálják a betegségét.

Fotó: Haáz Vince

A szaknévsorra igen nagy az igény – mondta Vass Levente, – nem csak Erdélyből kérik, de az egész Kárpát-Medencéből is postai utalvánnyal. Az erdélyi egyházkerületeknek is visznek belőle, ahol arra kérik a lelkészeket, hogy továbbítsák, akár fénymásolt formában is, azoknak az egyháztagoknak, akiknek szükségük van rá. Aki kéri, annak postán küldik, de aki személyesen szeretné igényelni, az a Studium - Prospero Alapítvány központi hivatalában, Marosvásárhelyen, a Rigó (Gh.Avramescu) utca 11. szám alatt juthat hozzá a kiadványokhoz. 

Fotó: Haáz Vince

A rezidens szaknévsor fontosságát András Róbert is elismerte, aki elmondta, mennyire nehéz volt ezelőtt kilenc évvel, amikor a sepsiszentgyörgyi kórház igazgatói tevékenységét elkezdte, feltérképezni a szakorvosokat egy hasonló adatbázis hiányában.

A szaknévsor megkönnyíti a tervezést is, hiszen előre tudnak számolni azzal, hogy öt év múlva milyen szakerületeket tölthetnek be, melyek lesznek a prioritások a kórházban.

A rezidens orvosok neve, elérhetősége és a választott szak mellett azt a várost is megjelölték, ahol az érettségizett.

Fotó: Haáz Vince

A rezidensek szemszögéből azért jó, hogy létezik egy ilyen névsor, mert az egyetem elvégzését követően is egy közösséghez tartoznak a fiatal orvosok, akiket nyilvántartanak, figyelemmel kísérik képzéseiket, előrehaladásukat a szakmai területen. Megkönnyíti számukra a kapcsolattartást a magyar igazgatók által vezetett kórházakkal, egészségügyi intézményekkel, azokkal, amelyek származási helyükhöz, szülőföldjükhöz a legközelebb találhatók.