Csíkszentsimon kapta a legtöbb pénzt a visszaosztásból

Székelyhon 2019. október 03., 20:25

A jövedelemadóból visszaosztott összegekből újabb két millió lejre futja a Hargita megyei települések gazdaságélénkítő, valamint munkahelyteremtő beruházásaira, az összeg nagy részét csíkszéki települések kapták.

A visszaosztásból ezúttal Csíkszentsimon község kapta a legnagyobb összeget gázhálózatának kiépítésére Fotó: Pinti Attila

A Hargita megyei önkormányzati képviselő-testület október elsején Csíkszentsimon községben tartotta kihelyezett rendkívüli ülését, ahol a jövedelmadóból visszaosztott összegek elosztásáról döntöttek.

Előnyben a csíki régió

Mint a megyei tanács sajtóosztályának közleményéből kiderült, Csíkszentsimon község költségvetését

újabb 410 ezer lejjel egészítették ki a gázhálózat, gázelosztó-állomás kiépítésére.

Csíkszentdomokosnak 340 ezer lejt szavazott meg a testület, amellyel a község a majdani ipari parknak helyet adó területet és épületeket vásárolná meg, valamint a megvalósíthatósági tanulmányt is elkészítenék. Csíkszentmárton a művelődési ház felújítása mellett, amelyre 290 ezer lejt igényelt, a szakoktatásba fektetne.

A Tivai Nagy Imre Szakközépiskolában egy oktatási központot hoznának létre, ahol egy tankonyhát is kialakítanának az iskola 120 diákja számára.

Hargita Megye Tanácsa erre a célra még 105 ezer lejt folyósít. Csíkszentimre a helyi fúvós csoportot támogatná, ehhez igényelt 25 ezer lej kiegészítést, amelyből új hangszereket vásárolnak a fiataloknak. Csíkszenttamás is 47 ezer lejben részesül, amelyből a helyi ifjúsági fúvószenekar számára vásárolnak új hangszereket. Csíkszentmihály ugyanerre a célra 49 ezer lejt kap. Csíkszentkirály 48 ezer lejben részesül, amelyből szintén 11 hangszert és 21 egyenruhát vásárolnának a helyi zenekarnak. A művelődési ház felújításába fektet Csíkkozmás, amely célra 41 ezer lejt osztottak vissza számukra.

További 59 ezer lejjel segíti a megyei tanács a községet, hogy Csíkkozmáson és Lázárfalván is buszmegállót alakítsanak ki (jelenleg a járdán várakoznak az utasok).

Tusnád község a kultúrotthont újítaná fel, amelyhez 60 ezer lej támogatást kap. Csíkszentgyörgyön a pottyondi kultúrház előtti út aszfaltozására kértek támogatást, ugyanis ez a szakasz különösen járhatatlan esős időszakban vagy hóolvadáskor. Továbbá a csíkszentgyörgyi Laczok-hídjának felépítésére is igényeltek pénzt a visszaosztásból. A község összesen 350 ezer lejt kapott. Csíkpálfalva a helyi sportpályát fejlesztené,  korszerű öltözőkkel, illemhellyel, kiárusító felülettel, és terasszal szerelnék fel a jelenlegi pályát, amelyre 50 ezer lejt igényelt. Csíkszereda Szécseny felé vezető útjának karbantartására 50 ezer lejt kap a visszaosztásból.

{A}

Szentábrahám a művelődési ház felújítását és bővítését egy pályázat révén valósítaná meg, amelyben vannak nem támogatott költségek is, amelyet az önkormányzat nem tud fedezni, erre 100 ezer lejt igényelt a visszaosztásból. Homoródszentmárton község Gyepes település számára új vízforrásokat fogna be a lakosok vízellátására, mivel a száraz időszakokat követően a jelenlegi források nem fedezik a kevesebb mint kétszáz lakosú település szükségleteit, erre a célra számukra 30 ezer lejt különítettek el.