A Ferenc-rendiek legnagyobb ünnepe

Molnár Melinda 2019. október 03., 10:30

Assisi Szent Ferenc 1226. október 3-án halt meg a Porciunkula-kápolna mellett, másnap Assisiben, a Szent György-templomban temették el. Liturgikus ünnepének előestéjén a ferences közösségek megemlékeznek rendalapítójuk elszenderüléséről, tranzitusáról, az Atyához való költözéséről, boldog haláláról.

Ferences a csíksomlyói kegytemplomban. Alapítójukra emlékeznek. Képünk illusztráció

A gyergyószárhegyi ferences templomban ma 17 órakor, Székelyudvarhelyen a barátok templomában 18 órakor, a csíksomlyói kegytemplomban pedig 19 órakor kezdődik a liturgia.

Tranzitus-szertartás

A szentmise után az asszisztencia égő gyertyákkal, az ünnephez kapcsolódó énekek kíséretében a Szent Ferenc-oltárhoz vonul, és elvégzik a trazitus-szertartást. Az életből a halálba való átkelést a 141. Zsoltár szavai, a templom kialvó fényei és a szerzetesek térden állva, gyertyafénynél csendben végzett imája jelzi. Végül az újra kigyúló fények az örök boldogságot, a feltámadást szimbolizálják.

Assisi Szent Ferenc-búcsúk

Gyergyóhollóban, Tölgyes leányegyházában szombaton 11 órától tartják a búcsús szentmisét. Fehéregyházán, Segesvár filiájában vasárnap 12 órától Pál Áron diakónus mondja a homíliát. A kányádi kápolna búcsúját vasárnap 13 órától ülik; Bögöz leányegyházában Sebestyén Ágoston máréfalvi plébános lesz az ünnep szónoka.

A nunciussal ünnepelnek

Hármas ünnepet ül a nagytusnádi egyházközség védőszentje emléknapjain. Pénteken 15 órakor leteszik az alapkövét a napközi foglalkoztatónak, amely a Magyar Kormány Kárpát-medencei óvodafejlesztési programjának keretében a Bethlen Gábor Alap támogatásával jön létre – tudtuk meg Csont Ede plébánostól. A templombúcsúra meghívták a csíksomlyói pápalátogatás szervezőbizottságának tagjait. A 17 órakor kezdődő szentmise főcelebránsa és szónoka Miguel Maury Buendía apostoli nuncius, a Szentszék romániai és moldáviai nagykövete lesz. A liturgiát az erdélyi Mária Rádió élő adásban közvetíti. Vasárnap 12.30 órától szintén búcsús szentmisét tartanak, ennek szónoka Csíki Szabolcs csíkdelnei plébános, székelyföldi ifjúsági lelkész lesz.

{A}