Háromszéki MPP: a kirekesztő politika csődöt mondott

Bíró Blanka 2019. október 02., 17:57

A választások előtt mérleget kell vonni a Magyar Polgári Párton (MPP) belül – szögezi le szerdán kiadott közleményében Pethő István, az MPP választmányi elnöke, a párt háromszéki tagja. Meglátása szerint csak olyan újratervezésnek van értelme, ahol a párt politikája nem kizáró, hanem integráló jellegű.

„Ne azzal foglalkozzunk, hogy miként érvénytelenítsünk egy választmányi ülést, csak azért mert nem tetszik az ott meghozott döntés. A kirekesztő politika csődöt mondott! Bízom benne, hogy a lelkiismeret és a józan ész fog dönteni” – fogalmaz Pethő a közleményben. Felidézi a párt szeptember 26-ai választmányi ülésén történteket, és leszögezi, az ülést az alapszabályzatnak megfelelően hívta össze. Az Alapszabályt Értelmező Etikai és Konfliktuskezelő Országos Bizottság elnökének hivatalos véleményezése alapján a testület tisztázta Gálfi Árpád és Rákossy Botond József jelenlétét, hogy szavazhatnak, miközben Sorbán Őrs nem szavazhatott, mert még nem tagja a pártnak. Pethő arra is kitért, hogy

az ülésen döntés született arról, hogy a székelyudvarhelyi tisztújítást meg kell ismételni.

„A felszólalásokból számomra egyértelműen kiderült, hogy a jelenlévők elsöprő többsége nem támogatja a tagok kizárását a pártból. Ez abból is nyilvánvalóvá vált, hogy amikor a fegyelmi eljárásokat kellett volna véglegesíteni, többen elhagyták a termet, így nem volt meg a szükséges kvórum” – részletezi a választmány elnöke. Szerinte

az a tény, hogy a Mezei János elnökkel kapcsolatos bizalmi szavazáson 12–12 volt az eredmény, nagy fokú bizalomvesztésről tanúskodik, ami annak tulajdonítható, hogy a tagok nem értenek egyet azzal, hogy a párton belüli ellentéteket sorozatos kizárásokkal akarja megoldani.

Másrészt felszólítja Mezei Jánost, hogy viszonyuljon tisztelettel a választmány tagjaihoz, és ne sértegesse azokat, akik nem szavaztak neki bizalmat.

{A}

Amint arról beszámoltunk, Mezei János országos elnök javaslatára kizárták a pártból Gálfi Árpád székelyudvarhelyi polgármestert és Rákossy Botond Józsefet, az MPP Hargita megyei elnökét. Ezek után az MPP korábbi elnöke, Biró Zsolt parlamenti képviselő kizárása is felmerült, ám közben Mezei alatt is megingott a szék.

{K1}