Argentínában nagy tisztelet övezte, most Gyergyószentmiklóson is szobrot kap

Gergely Imre 2019. október 02., 22:20

Itthon, szülőhazájában keveset tudnak róla, de Argentínában ma is elismerően emlékeznek Czetz Jánosra, aki az 1848–49-es szabadságharc honvédtábornoka volt, és a forradalom leverése után emigrált Dél-Amerikába. Most Gyergyószentmiklóson állítanak szobrot a tiszteletére.

Az örmény templom udvarán áll majd Czetz János szobra Fotó: Beliczay László

Háromszéken, Gidófalván született, tehát ilyen szempontból nem kötődött Gyergyószentmiklóshoz Czetz János, de a származása mégis ideköti: magyar-örmény eredete az ok arra, hogy emlékét itt is megőrizzék.

Czetz János a szabadságharc erdélyi hadszínterein érdemelte ki a tábornoki rangot, később tevékenyen részt vett a 48-as magyar emigráció politikai és katonai tevékenységében. Több olyan tervben is szervező volt, amely szülőföldje szabadságának elnyerése érdekében mozgolódott.

1860-ban érkezett Argentínába. Számos, nevével fémjelzett feladat került be az ottani történelembe, hiszen feltérképezte az ország Paraguay-jal és Brazíliával határos vidékét, emellett számos vasútvonal építkezését is ő irányította. Ő alapította az argentin katonai földrajzi intézetet, amely az irányítása alatt egész Argentínát feltérképezte.

A Buenos Aires-i Katonai Akadémiának öt éven át volt (első) igazgatója.

Argentínában nagy tisztelet övezte, 1904-ben bekövetkezett halála után a Katonai Akadémia előtt embernagyságú ércszobrot állítottak emlékére.

A gyergyószentmiklósi Czetz-szobor Blaskó János szobrászművész alkotása, leleplezésére szombaton délután öt órakor kerül sor. Jelen lesz Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke, ünnepi szónok Darvas-Kozma József esperes, Kálmán Attila történész pedig az alkalomhoz kötődő történelmi ismertetőt tart.

A szoboravatás egyben az október 6-i megemlékezés fő eseménye is lesz Gyergyószentmiklóson. Amint Nagy Zoltán polgármester emlékeztetett, a városháza szándéka, hogy a fontosabb ünnepek, történelmi évfordulók kapcsán tartott rendezvények helyszíne ne „elrejtve”, a temetőben kialakított emlékhelyen legyen, hanem a város forgalmasabb terein, ezáltal jobban bevonva a közösséget.

{A}

Az évforduló előestéjén, 5-én délután transzparenseken lesz látható egy arcképcsarnok és ismertető szövegek a forradalom eseményeiről, hőseiről. Amint Fórika Sebestyén, a Művelődési Központ vezetője elmondta, szeretnék, ha itt a gyergyóiak az esti órákban gyertyagyújtással hajtanának fejet.

A megemlékezés eseménysorozata vasárnap délután hat órakor a Művelődési Központ nagytermében filmvetítéssel zárul, Sára Sándor filmje, a 80 huszár lesz látható.