Mintegy félszáz alkotás versenyez az Alter-Native filmfesztiválon

Szász Cs. Emese 2019. október 02., 21:12

Ezerszáz filmből negyvenkilencet válogatott ki idén az előzsűri a marosvásárhelyi Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál  versenyprogramjába: a november 6-10. között zajló szemlén például számos animációt megnézhetünk, illetve erdélyi magyar alkotásoknak is örvendhetünk majd.

A november 6-10. között zajló szemle idén is a Kultúrpalotában zajlik majd Fotó: Bereczky Sándor • Forrás: Gáspárik Attila Facebook-oldala

Az Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivált immár a 27. alkalommal szervezi meg a Maros megyei MADISZ november 6-a és 10-e között, helyszíne ezúttal is a marosvásárhelyi Kultúrpalota lesz.

A szemle versenyprogramjába idén a tavalyinál félszázzal több alkotást, 1100 rövidfilmet neveztek be 74 országból, emellett további 14 ország koprodukcióban készült filmek révén képviseltette magát.

{A}

A beküldött munkák közül 701 kisjátékfilm, 147 animáció, 146 dokumentum-, 106 kísérleti film volt. A legtöbb rövidfilm – 144 – Spanyolországból érkezett, Iránból 134, Oroszország képviseletében pedig 121 alkotás szállt versenybe. A román kisfilmek száma jelentősen visszaesett az elmúlt évekhez képest, mindössze 23 munkát neveztek be a fesztiválra a szeptember végi határidőig, míg Magyarországról 45-öt, azaz megközelítőleg annyit, mint tavaly.

A beérkezett alkotások előzsűrizése lejárt, a bizottság döntése értelmében negyvenkilenc kisfilm versenyezhet idén a fesztivál nagydíjáért, ami hozzávetőlegesen 10 órás versenyprogramot jelent.

Ezek között van 25 kisjátékfilm, 21 animáció, két dokumentum- és egy kísérleti film.

Az előzsűri a legújabb és legfiatalabb tagja, Németh Előd újságíró, filmkritikus elmondta, azzal a szándékkal vágott neki a zsűrizésnek, hogy megpróbál igazán a történetekre koncentrálni.

Ma már mindenki tud igazán látványos filmet készíteni, mert az eszközök könnyen elérhetők, digitálisan pedig könnyen lehet látványosat alkotni. Éppen ezért inkább az a kérdés, hogy mennyire tartalmasak ezek az alkotások

– mondta a Székelyhonnak Németh Előd. A filmkritikus rámutatott, míg néhány éve, pár száz filmet neveztek, idén ezerszázat, tehát mennyiségi növekedést is jelent a technikai fejlődés, igaz, minőségi hígulást is.

Megtudtuk, az előzsűri tagjai előzetesen is igyekeztek szemlézni az alkotásokból, de aztán volt négy olyan nap, amikor napi 14-16 órában filmet néztek és értékeltek, míg végül összeállt a versenyprogram, amelybe hét magyar, hét francia, valamint egy francia-magyar koprodukciót, emellett hat spanyol és négy romániai alkotást szavaztak be.

Idén úgy tűnik nagyon erős volt az animáció mezőnye, valamint kevésbé az a dokumentum és a kísérleti film. Reméljük, a nézőket kárpótolja a sok kisjátékfilm és animáció

– értékelt Németh Előd, akitől megtudtuk, erdélyi magyar alkotó filmjéért is szurkolhatunk majd a novemberi fesztiválon. A beválogatott filmek listája amúgy hamarosan megtekinthető lesz a fesztivál weboldalán, a www.alternativeiff.ro oldalon.