Eredeti formájában építik vissza Gál Sándor honvédtábornok szülőházát

Barabás Hajnal 2019. október 13., 09:30

Korhű állapotába építik újjá Gál Sándor negyvennyolcas honvédtábornok csíkszentgyörgyi szülőházát. A munkálatokhoz augusztus elején fogtak hozzá, és a tervek szerint legkésőbb jövő tavaszig befejezik. Az emlékházat tájházként és falumúzeumként szeretné működtetni a helyi önkormányzat.<

Korabeli fotók alapján építik újjá Gál Sándor szülőházát Csíkszentgyörgyön Fotó: Gábos Albin

„Erkölcsi kötelessége volt a községnek, hogy neves szülöttjének, Gál Sándor honvédtábornoknak emléket állítson, szülőházát emlékházzá alakítsa” – hangsúlyozta György József, Csíkszentgyörgy polgármestere. Az egykori forradalmár 1800-as évek elején épült szülőházának felújítása hosszas történet. Az eredeti helyéről a 2000-es évek elején a községháza mögé költöztette az Alcsíki Kistérségi Társulás, miután megvásárolták az épületet a tulajdonosoktól. A cél az volt, hogy megmentsék a teljes enyészettől.

Fotó: Gábos Albin

Műemléképület lévén költséges restaurálását nem tudta elvégeztetni a társulás, ezért átadták az önkormányzatnak. A községvezetés kisebb javításokat végzett az épületen, azonban teljes felújítására csak külső pályázati forrásra támaszkodhattak.

Az Európai Unió műemlékvédelmi programjában 2017-ben nyílt lehetőségük pályázni, amely révén sikerült a célra lehívni 1,1 millió eurót.

Fotó: Gábos Albin

Az engedélyeztetések, tervezések, közbeszerzések hosszas eljárása után a felújítás kivitelezését csak idén augusztusban kezdhették el.

Lebontották majd újraépítették

A polgármester elmondta, a felújítás tervezésekor régi fényképfelvételeket is figyelembe vett a tervező, aki egyébként úgy ítélte meg, hogy az lesz a legmegfelelőbb, ha a Gál Sándor-házat teljesen lebontják, és az eredeti építőanyagokat felhasználva újra felépítik. Így a ház visszakaphatta boltíves pincéjét is, amelyet nem alakítottak ki akkor,amikor eredeti helyéről a községháza mögötti önkormányzati területre költöztették.

Építészetileg is egyedülállónak számít a ház: az épület hat helyiségből áll, látható, hogy tehetős, jómódú székely család építette

– magyarázta a községvezető. Jelenleg a ház tetőszerkezetén dolgoztak a kivitelező munkatársai,

zsindelyes fedelet alakítanak ki, falait pedig vályoggal tapasztják majd be.

Fotó: Gábos Albin

A pályázatból a belső korhű berendezését is fedezni tudják. Mint megtudtuk, a Gál Sándor emlékházat tájházként, falumúzeumként működtetné az önkormányzat, a felújítási munkálatok időjárástól függően még idén decemberig, de legkésőbb jövő tavaszig befejeződnek.

A ház udvarának bejáratánál egyébként szintén a szülői ház eredeti székely kapuja áll, amelyet a korábbi években újíttatott fel a község.

A honvéd tábornok mellszobrát a polgármesteri hivatal épülete előtt 2016-ban avatták fel.

Fotó: Gábos Albin

Gál Sándorról
Gál Sándor Csíkszentgyörgyön született 1817. szeptember 21-én, 1866. június 17-én vesztette életét Olaszországban. Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc honvéd tábornoka volt. A szabadságharc leverése után a magyar emigráció aktív tagja lett, és 1860-ban alapító tagja az olaszországi magyar légiónak. Az itáliai politikai csatározások során azonban eltávolodott a magyar emigrációtól, összetűzésbe került Kossuth Lajossal, majd ezek után a Nápolyi Királyság mellé állt, élete vége felé börtönben raboskodott, ahol elborult elmével halt meg – olvasható a Wikipédia szabad enciklopédia Gál Sándorról szóló szócikkében.

Fotó: Gábos Albin