Cseke Attila: mind a harminc RMDSZ-es törvényhozó meg fogja szavazni a bizalmatlansági indítványt

Székelyhon 2019. október 02., 09:52

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség valamennyi törvényhozója jelen lesz a bizalmatlansági indítványról szóló parlamenti szavazáson, és meg is fogja szavazni azt – írja az Agerpres hírügynökség Cseke Attila szenátor közlésére hivatkozva.

Bizalmatlansági indítványról szavaznak a román parlamentben. Archív Fotó: Grigore Popescu/Agerpres

Az RMDSZ-es politikus elmondta, mind a harminc RMDSZ-es képviselő és szenátor aláírta a bizalmatlansági indítványt.

„Szükség van a kormányt támogató parlamenti többség meglétének felülvizsgálatára, mert a kormány a parlament szavazata révén került beiktatásra. Teljesen demokratikus folyamat, hogy most ezt a többséget le kell ellenőrizni” – nyilatkozta a szenátor, hozzátéve, a számok alapján jelenleg megvan az esély egy új hatalmi konstrukció létrejöttére. „Ezt azonban a gyakorlatban is be kell bizonyítani” – nyomatékosította Cseke. Azt is leszögezte, hogy

mind a harminc RMDSZ-es törvényhozó jelen lesz a bizalmatlansági indítványról szóló parlamenti szavazáson, és meg is fogja szavazni azt.

A Románia újjáépítéséhez sürgősen meneszteni kell a Dăncilă-kormányt! címet viselő bizalmatlansági indítványt kedden nyújtotta be az ellenzék a parlamenthez. A dokumentumot 237 törvényhozó írta alá a Nemzeti Liberális Párt, a Mentsétek meg Romániát Szövetség, a Népi Mozgalom Párt, a Pro Románia, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a nemzeti kisebbségek soraiból, de négy volt vagy jelenlegi PSD-s politikus is.

{A}