Napkapu program: a környezettudatosság fontosságát tudatosítják a gyerekekben

Bíró Blanka 2019. október 01., 18:38

Egy hektáros területet erdősítenek és szobrot is állítanak a Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA) új hosszú távú programjában. A cél, hogy a gyerekekben tudatosítsák a környezettudatosság fontosságát.

Képünk illusztráció Fotó: Tamás Attila

A kezdeményezők a keddi sajtótájékoztatón ismertették a környezetnevelési Napkapu projektet. Ennek során animációs filmmel egybekötött ismeretterjesztő előadásokat tartanak, ezzel párhuzamosan adománygyűjtést indítanak.

Hatezer lejt szeretnének összegyűjteni, amiből jövő év márciusában Sepsiszentgyörgy határában egy hektár területet erdősítenek.

{A}

Bereczki Kinga az alapítvány ügyvezetője elmondta, október 4. és december 20. között a Művész moziban minden pénteken levetítenek egy erdőültetésről szóló animációs filmet a diákoknak, majd szakemberek tartanak előadást az ember és a természet viszonyáról. Az első két alkalomra már vannak jelentkezők, az osztályfőnökök a filmszínházban kérhetnek további időpontokat. A program révén mintegy ezer diákot mozgósítanak, akiket a további rendezvényeikbe is bevonnak. Ezzel párhuzamosan a partnerüzletekbe kihelyeztek gyűjtődobozokat, a számítások szerint mintegy hatezer lejre van szükség, hogy tavasszal egy hektár legelőt beerdősítsenek, mert egy csemete 13 lejbe kerül.

Az akció hírére egy szülő már felajánlott ezer lejt.

Péter Alpár képzőművész az 1956-os emlékparkban egy térplasztikával állít emléket a kezdeményezésnek. A Napkapu elnevezésű térplasztikát két magyarvistai kőből faragja ki a szobrász, a külső oldalára minden évben újabb bronz elemeket rögzítenek. Ezek a nyolcadik év végére egy hetven százalékban zárt kört alkotnak, és minden elembe egy kerámia kapszulát helyeznek a programban résztevők névsorával, így több ezer fiatal neve kerül be az alkotásba, ezáltal generációs jelképpé is válhat.