Új ifjúsági hokiliga alakult

Dobos László 2019. október 01., 10:58

A Székelyföldi Jégkorong Akadémia (SZJA) és a Magyar Jégkorong Szövetség együttműködése nyomán új jégkorongbajnokság indult az U12-es és az U14-es korosztályok számára – adta hírül a Székelyföldi Jégkorong Akadémia.

Négy alkalommal többcsapatos tornát tartanak Erdélyben. Archív Fotó: Gecse Noémi

A Kárpát-medencei Magyar Liga (KML) az erdélyi csapatok számára megtartotta azokat az előnyöket, amelyekkel a magyar bajnokságban való szereplés jár, viszont megszüntette az ezzel járó fölösleges terheket. A KML legelső tornájára már a hétvégén sor került.

Első torna Csíkban

Péntektől vasárnapig zajlott a Kárpát-medencei Magyar Liga első tornája Csíkkarcfalván és Csíkszeredában. Az új versenysorozat a Magyar Jégkorong Szövetség és a Székelyföldi Jégkorong Akadémia együttműködésében anyaországi és erdélyi csapatoknak nyújt találkozási és közös fejlődési lehetőséget. A mostani hétvégén az U12-es játékosok mérték össze erejüket – tájékoztat közleményben az SZJA.

Az U12-es és U14-es játékosok számára kiírt Kárpát-medencei Magyar Liga célja, hogy az erdélyi csapatok az előző évhez hasonlóan idén is elégséges mennyiségű tapasztalatot gyűjthessenek anyaországi klubokkal szemben, mindez pedig kevesebb utazással és iskolai hiányzással járjon együtt.

Archív Fotó: Gecse Noémi

Az átalakítás lényege, hogy a 2019–2020-as idénytől négy alkalommal többcsapatos tornát tartanak Erdélyben, közülük hármat székelyföldi helyszíneken – Felcsík, Kézdivásárhely, Csíkszereda, Sepsiszentgyörgy és Gyergyószentmiklós is szóba jöhet –, egyet pedig Brassóban. Ezeken a Székelyföldi Jégkorong Akadémia és Brassó együttesei mellett minden alkalommal három-három különböző magyarországi klub szerepel az MJSZ által összeállított beosztásnak megfelelően.

Az új rendszerben a székelyföldi játékosok a korosztályukban elfogadható terhelés mellett ugyanannyi mérkőzést játszhatnak magyarországi gárdákkal szemben, mint egy évvel korábban.

A Kárpát-medencei Magyar Liga állomáshelyein megrendezett bajnokságok önállók saját eredményszámolással és helyezésekkel. Minden esetben kupát kap az első három helyezett, kiválasztásra kerül csapatonként a torna legjobb játékosa, illetve a legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtó kapus, védő és csatár. A mérkőzések szabályzata mindenben egyezik a magyar bajnokságban használatossal.

{A}

U12-es csaptok részvételével szeptember 27–29. között zajlott a liga legelső turnéja, amelyen összesen 45 mérkőzést rendeztek. Az A csoport hat együttessel zajlott a Csíkszeredai Vákár Lajos Műjégpályán, a B pedig öttel a Felcsíki Műjégpályán. Előbbiben két SZJA-s csapat mellett Brassó, a MAC Budapest, az Ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia és Újpest vett részt. A B csoportban három SZJA-s gárda küzdött a MAC Budapesttel és az Ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémiával.

Következő hétvégén Felcsíkon és Gyergyószentmiklóson folytatódik a KML az U14-es korosztályban.

A kialakult rangsorok

A csoport:
1. UTE 20 pont, 2. MAC Budapest 15 pont, 3. Ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia 9 pont, 4. SZJA II. csapata 6 pont, 5. Brassói Corona 5 pont, 6. SZJA I.csapata 5 pont.
B csoport: 1. MAC Budapest II. csapata, 2. SZJA III. csapata, 3. Ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia II, 4. SZJA V. csapata 5. SZJA IV. csapata