Gyergyóalfaluban sakkoztak

Gergely Imre 2019. október 01., 10:19

Harmadik alkalommal rendezte meg a Családi Sakkversenyt az Alfalvi Fiatalokért Egyesület a Hargita és Maros megyei sakkozók részvételével.

A sakk kortalan. A legfiatalabbaktól a legidősebbekig minden korosztály jelen volt a versenyen Fotó: Kiss Arnold

A gyergyóalfalvi Sövér Elek Szakközépiskola dísztermében szombaton lezajlott nyílt, hétfordulós svájci rendszerben szervezett viadalon az általános rangsor és korosztályok díjazottjai mellett a legeredményesebb családi csapat versenyzői is trófeákkal térhettek haza. Az esemény alapgondolata, hogy a versenyszerűen sakkozó fiatalok rávezessék az idősebb korosztály képviselőit arra, hogy a sportág játszható korosztálytól függetlenül – közölte Kiss Arnold szervező.

A verseny nyitányaként a házigazda Sövér Elek Szakközépiskola igazgatójának az egyesület átadta az iskolának azt a tíz darab sakkórát és sakkgarnitúrát, amelyet a Játssz kreatívan! elnevezésű projekt során vásároltak Hargita Megye Tanácsa támogatásával, oktatási célra. Az iskolában több éve heti rendszerességgel működik a sakk-kör, amelyet kisiskolásoktól egészen középiskolásokig sokan látogatnak. Az itt edződő sakkozó gyerekek számos országos és nemzetközi díjjal büszkélkedhetnek.

Eredményeik közül kiemelkedik Kiss Abigél dobogós helyezése az Európai Bajnokságon, valamint az is, hogy az iskolai sakkcsapatok országos bajnokságán az alfalviak szerezték meg az aranyat.

A családi sakkversenyre több mint százan neveztek. A legnépesebb csapat Marosvásárhelyről érkezett, és a díjak többségét is ők vihették haza. A verseny abszolút győztese a nemzetközi mesteri címmel rendelkező Barátosi Dániel lett 7 ponttal, őt követte a gyergyószentmiklósi Puskás András 6 ponttal, majd a Marosvásárhelyi Iskolás Sportklub színeiben versenyző Ciocan Ariana 5,5 ponttal.

{A}

A 12 éven aluli korosztályban az első két helyezett a Marosvásárhelyi ISK két fiatalja, Moise Mihai Alexandru és Butuza Florin lett, őket pedig a Csíkszeredai Jövő SK játékosa, Balázs Szabolcs követte. A tízévesek dobogós helyezéseit a Marosvásárhelyi ISK játékosai szerezték meg – első Nagy Attila, második Kiss Abigél (Gyergyóalfalu) és harmadik pedig Enachi Lorena.

A legfiatalabb korosztályban ugyancsak vásárhelyiek diadalmaskodtak – Butuza Aurelian első, Tătar Lucian második és Peter Noah harmadik lett. A családi csapatverseny aranyérmese a Barátosi Dániel és Barátosi András páros, ezüstérmese a Ciocan Ariana és Enachi Alisia összetételű csapat, bronzérmese pedig az apa-fia Nagy Attila és ifj. Nagy Attila páros lett.