Lisieux-i Teréz, a „kis út” szentje

Molnár Melinda 2019. október 01., 09:43

A mindennapok apró jó cselekedetei, az imádság, a hűség, az Istenbe vetett feltétlen bizalom és a ráhagyatkozás – íme Lisieux-i Kis Szent Teréz (1873–1897) egyháztanító „kis útja”.

A Kis Szent Teréz-plébániatemplomban, Székelyudvarhelyen. Búcsút ülnek Fotó: Barabás Ákos

Mindössze huszonnégy év adatott neki a Földön, ám máig azt tanítja, hogy szórjuk az apró áldozatok virágait Jézus felé.

Szent Teréz 1925 óta a külföldi missziók, a hitterjesztés Péter-művének védőszentje, 1944 óta pedig Franciaország második pártfogója.

Patronátusa alá tartoznak a virágárusok, a virágkertészek, a pilóták, a tüdőbajosok, az AIDS-betegek, a misszionáriusok, valamint Oroszország és Ausztrália. II. (Szent) János Pál pápa iktatta 1997-ben az egyháztanítók sorába. Szobra szinte minden római katolikus templomban megtalálható.

{A}

Templom- és kápolnabúcsúk

Székelyudvarhelyen a Kis Szent Teréz-plébániatemplom búcsúja kedden 17 órakor kezdődik, szónoka Veress Zoltán udvarhelyi származású, jelenleg Magyarországon szolgáló plébános lesz. A szentmisét az Erdélyi Mária Rádió élő adásban közvetíti. Marosszentgyörgyön a Sarutlan Karmelita Nővérek szintén ezen a napon ünneplik kápolnájuk védőszentjét. 17 órától vesperást énekelnek, majd a hívekkel szentolvasót imádkoznak. A 18 órakor kezdődő szentmise főcelebránsa Jakubinyi György érsek lesz, szónoka pedig Szőcs Csaba szászfenesi plébános, a Verbum Keresztény Kulturális Egyesület igazgatója. Marosbogáton, Ludas leányegyházában a búcsút október 6-án, vasárnap 16 órától ülik. A szentbeszédet Ambrus Vilmos marosludasi főesperes-plébános mondja.