Zajlik a munka: aszfaltozni fognak a zeteváraljai gátnál

Fülöp-Székely Botond 2019. október 01., 15:32

Felszedik a tönkrement betonlapokat, majd aszfaltréteg kerül a 138-as megyei út zeteváraljai víztározónál lévő szakaszára. Az időjáráson és a kivitelezőkön múlik, hogy idén be tudják-e fejezni a megkezdett munkát.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Összesen 2,8 millió lejből újíttatja fel a 138-as megyei utat Hargita Megye Tanácsa a zeteváraljai víztározónál lévő szakaszon – tudtuk meg Sándor Barnától, a megyei önkormányzat képviselőjétől. Mint mondta, a munkát a Multipland Kft. és Viadukt Kft. fogja elvégezni.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Az építkezés során feltörik a megrongálódott betonlapokat, majd a talajt kiegyenlítik és ezután fognak aszfaltozni.

A munka során átereszeket is elhelyeznek a 2,5 kilométer hosszú útszakaszon – a vízelvezetés megoldása érdekében –, ugyanakkor betonsáncokat is építenek.

{A}

„A rázós útból sima, jól járható út lesz a felújítás során” – jelentette ki a képviselő. Sándor mindemellett hangsúlyozta, nagyon fontos beruházásról van szó, hiszen

ez Hargita megye egyik legforgalmasabb útja, amely Udvarhelyszéket és Gyergyószéket köti össze.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Zajlik a munka

Már el is kezdődtek a munkálatok a helyszínen, így kisebb korlátozásokra számíthatnak az autósok, ám az utászok jelzőtáblákkal irányítják a forgalmat, megkönnyítve a közlekedést. Sándor Barna lapunknak azt nyilatkozta,

minden adott ahhoz, hogy még idén be lehessen fejezni a munkát, így minden a kivitelezőn és a megfelelő időjárási viszonyokon múlik.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Gondok a hóeltakarítással

Egy az említett útszakaszt gyakran használó székelyudvarhelyi személyt kérdeztünk meg a munkálatokkal kapcsolatban, aki nagyon örült a felújításoknak. Mint mondta, különösen fontos, hogy legalább az út rendbe legyen, hiszen télen roppant veszélyes azon a szakaszon közlekedni a nem megfelelő hóeltakarítás miatt.

Ő többnyire azért szokott arra autózni, ha Gyergyószentmiklósra igyekszik, mert üzemanyagot és időt spórolhat, másképp a Bucsin-tető, illetve Csíkszereda irányába kellene elhaladjon.

Az út jobb lesz a felújítás után, de a hóeltakarításra is oda kell majd figyelni Fotó: Erdély Bálint Előd

Azt is megjegyezte, hogy a téli időszakban – a hóeltakarítással kapcsolatos hiányosságok miatt – gyakran kénytelen az utóbbi utat választani. Szerinte egyébként jó lenne a mobilhálózatot is kiterjeszteni a Libánon átvezető útra, hiszen jelenleg nem lehet ott telefonálni.