Jövőben zárhatják le a csíkszeredai Szív utca egy részét

Kovács Attila 2019. október 01., 22:33

A csíkszeredai Kossuth Lajos utca átépítésével párhuzamosan a Szív utca egy részét is lezárják majd a közúti forgalom előtt azon a területen, amely a római katolikus egyház tulajdona. Mindez várhatóan jövőben történik meg.

A Szív utca nem csatlakozik a Kossuth Lajos utcához, ha lezárják a területet Fotó: Pinti Attila

A több rendbeli kátyúzás ellenére is megviselt állapotban van a csíkszeredai Szív utca egy szakasza, a Szent Kereszt templom és plébánia és a Nagyrét utca között.

{A}

Nemcsak az úttest, a járdák is elhasználódtak, ugyanakkor a jelentős áthaladó forgalom mellett a járdákat is sok esetben parkoló autók foglalják el.

Az említett terület a római katolikus egyház tulajdona, ezért a város nem költhet az út vagy a járda felújítására, az összes ilyen munkálatot csak a telekhatárig végezték el a korábbi időszakban.

Fotó: Pinti Attila

Már több mint hat éve felmerült, hogy az említett útszakaszt a visszaszolgáltatás és a telekkönyvezés befejeztével a Szent Kereszt Főplébánia lezárná – erre mostanig nem került sor, noha többször is kérték a helyi önkormányzattól. Ezáltal

megszűnne ott az áthaladó autós forgalom, amely zavarja a liturgiát, és a parkoló autók miatt kialakuló zsúfoltság.

Ebben az esetben a Szív utcába nem lehetne autóval behajtani a Kossuth Lajos utcából, helyette a Temesvári sugárúton, vagy a Villanytelep utcából a Nagyrét utcán át lehetne megközelíteni. Évekkel ezelőtt vasárnaponként történtek időszakos lezárások az utca ezen szakaszán, illetve

azt is kérte a plébánia, hogy hétvégéken, péntek estétől vasárnap estig tartsák távol a forgalmat.

Fotó: Pinti Attila

Kapukat állítanak

A helyzet jövőben rendeződhet – közölte érdeklődésünkre Darvas-Kozma József címzetes esperes, pápai káplán, a Szent Kereszt templom plébánosa. Mint ismertette,

Csíkszereda polgármesterétől kapott ígéretet, hogy a Kossuth Lajos utca küszöbön álló átépítése során, amikor forgalmi rend is megváltozik, lehetőség lesz az utcarész lezárására.

Ezzel a Szent Kereszt és a Millenniumi templomok, valamint a plébánia épülete egy udvarra kerülnek.

A mostani utcarész átalakul, mindkét oldalon a bejáratokhoz kapukat állítanak

– ismertette. Mint megtudtuk, a gyalogosok számára ezt követően is biztosítva lesz az átjárás az udvaron.