Felfestették a kerékpársávokat, megszűnik a parkolás

Kovács Eszter 2019. szeptember 29., 20:15

Hétvégén felfestették a kerékpársávokat Székelyudvarhelyen, a Bethlen Gábor és Bethlenfalvi utcában. A sárga szín megtévesztő, a forgalmi változás nem ideiglenes, hanem állandó. A biciklisáv kialakítása változásokat is hoz magával.

Nem vártak noszogatásra a bringások: a hétvégén már használták a frissen kialakított nyomvonalat Fotó: Veres Nándor

A székelyudvarhelyi kerékpáros közösség kérésére fogott hozzá a polgármesteri hivatal a Bethlen Gábor és a Bethlenfalvi utcákban kialakítandó kerékpársávok engedélyeztetéséhez. A város két igen forgalmas utcájáról van szó, ahol sok kerékpáros is közlekedik. Többszöri próbálkozás után

a megyei rendőrség szeptemberben bocsátotta ki az engedély a sávok felfestéséhez

a Bethlen Gábor és a Bethlenfalvi úton (itt a Fások, Lakatosok utcák kereszteződéséig). Az útfestésre szakcéggel kötött szerződést a hivatal, a munkát a hétvégén végezték el. 

Fotó: Veres Nándor

A két utcában a járda mellett húzódnak mindkét menetirányban a sávok: a Bethlen Gábor utcában 1,4 méter, a rendőrség épültétől pedig 2 méter szélesek. Sokaknak megtévesztő lehetett, hogy szombaton a rendőrség épülete és a Kaufland melletti körforgalom között a biciklis sávokat felfestették, de más módosítás nem történt, így látszólag kétsávosra szűkült a forgalmas szakasz. Végleges formájában viszont itt három sávot alakítottak ki: mindkét menetirány számára ugyanis egy-egy sáv marad, a középső sávon pedig letérő és besoroló sávokat alakítottak ki, így könnyítve a mellékutcákba való betérést, illetve az azokból a főútra történő kanyarodást.

Ezen a szakaszon hétfőtől megszűnik a parkolás.

A Bethlen Gábor utca első szakaszának felfestéséről korábban nem közölt információkat a hivatal, az elmúlt hétvégén azonban itt is megjelentek a sárga kerékpársávok: hétfőtől itt arra kell majd figyelni, hogy nem az utca jobb, hanem a bal oldalán lehet csak parkolni.

{A}