Anyaországi szakgyógyszerészképzés, itthon

Kovács Eszter 2019. szeptember 29., 16:25

Határon túli szakgyógyszerészképzésre nyert pályázatot a Pécsi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kara, a képzés Székelyföldön valósul meg. A Hargita megyei szakmai szervezettel már meg is kötötték az együttműködési megállapodást.

Képünk illusztráció Fotó: Pál Árpád

Az országos gyógyszerészkamara Hargita megyei kirendeltsége immár negyedik alkalommal rendezte meg a Hargita Megyei Gyógyszerész Napokat: a Székelyudvarhelyen tartott, képzésekkel, gyógyszerismertetővel és szakmai előadásokkal tarkított rendezvény találkozási, kapcsolatépítési lehetőség is egyben.

Romániai és magyarországi szakemberek előadásai szerepeltek a kétnapos rendezvény programjában, egyebek mellett szó volt a bőrgyógyászati problémák kezeléséről, a gyógyszerhamisításról, illetve a fényvédő szerek káros hatásairól is.

{A}

A rendezvény kiemelt momentuma volt a Pécsi Tudományegyetem oktatóinak nyitóelőadása: a tanintézet Gyógyszerésztudományi Kara ugyanis határon túli szakgyógyszerészképzésre nyert pályázatot, illetve együttműködést kötött a Hargita megyei szakmai szervezettel, így a képzés itt valósulhat meg.

Ennek a lépésnek óriási a jelentősége, hiszen magyar nyelven, magyar oktatási rendszerben, itthon szerezhet szakgyógyszerészi diplomát több mint negyven jelölt Hargita és Kovászna megyéből

– hangsúlyozta Székely Pál, a székelyudvarhelyi rendezvény szervezője, házigazdája.

A Gyógyszerész Napok alkalmával a 42 két jelölt meg is kötötte az együttműködési megállapodást a tanintézettel. A szakmai előmenetel lehetőségén túl járulékos előnye a programnak, hogy a szakképzés első lépésekén Magyarországon honosítani kellett a jelöltek diplomáit, melynek velejárója, hogy a gyógyszerészek megkapták a gyógyszerész doktori címet. Romániában ilyen képesítési fokozat még nincsen.

Ami pedig a Hargita Megyei Gyógyszerész Napokat illeti: folytatás lesz jövőre is, hangsúlyozta a szervező, hisz évről-évre nagyobb igény mutatkozik a szakmabeliek részéről.