Roma szépségkirálynőt választottak a Szejkefürdőn

Fülöp-Székely Botond 2019. szeptember 28., 19:36

Több százan gyűltek össze szombaton a Szejkefürdőn, ahol a Budvár Roma Egyesület és a Gyulafehérvári Caritas szervezésében Roma napot tartottak. Az eseményen szépségverseny is volt.

Nagy volt a drukkolás a győztesek kihirdetése előtt Fotó: Fülöp-Székely Botond

Jó hangulat fogadta szombaton a Szejkefürdőre látogatókat: szólt a zene, először táncosok, majd a roma szépségverseny részvevői álltak a színpadra. Utóbbi megméretkezést nyolcan vállalták, akiknek egyebek mellett a kisugárzását, hajviseletét és a sminkjét is díjazta a zsűri. Mindenkinek meg volt a saját szurkolótábora. A verseny harmadik helyezettje Dán Valentina lett, a második díjat Varga Krisztina vihette haza, míg a királynőnek járó korona Káli Laura fejére került.

{A}

Szász Emil, az esemény főszervezője elmondta, a legfőbb céljuk, hogy lebontsák azt a falat, amely a roma és a magyar embereket elválasztja.

Fontos, hogy ne legyen gyűlölet a két nemzet között, inkább próbáljunk együtt dolgozni. Az embereket a tánc és a zene tudja a legjobban összehozni, a Roma nap pedig éppen erről szól

– szögezte le. A cél megvalósulása érdekében például nemcsak roma fellépőket hívtak el a rendezvényre, hanem magyarokat is, így szerették volna jelezni a nyitottságukat. Szász meglátása szerint a felnőtteket már nehéz megváltoztatni, ezért elsősorban a gyerekeket kell jóra, egymás elfogadására nevelni egy mindenki számára kedvezőbb jövőért.

Fotó: Fülöp-Székely Botond

A rendezvényt támogató Hargita Megye Tanácsának alelnöke, Bíró Barna Botond rámutatott, noha a romákkal kapcsolatban éppen azon hírek erősödtek fel, amelyekre ők maguk sem büszkék, nem szabad elfelejteni, hogy gazdag kulturális örökségük van. „Az, hogy a romák és a magyarok között van egy fajta fal, abban mindkét félnek megvolt a szerepe. Mi azon kell dolgozzunk az elkövetkező időszakban, hogy ezeken túl tudjunk lépni, mert ha tetszik, ha nem, együtt kell éljünk a jövőben is. Az együttélés lényege pedig egymás kölcsönös tiszteletén kell alapuljon, egymás érdekeit nem sértve, egymás kultúráját tiszteletben tartva” – jelentette ki.