Székely nyelvre fordítják a mesterséges intelligenciát

Szász Cs. Emese 2019. szeptember 27., 15:22

Bár sokak szerint még a tudományos-fantasztikus kategóriába tartozik, a mesterséges intelligencia bizony itt kopogtat a küszöbünkön – hangzott el a 7. Digitális Székelyföld konferencia pénteki megnyitóján.

Fotó: Haáz Vince

A 7. Digitális Székelyföld Konferencia ebben az évben Marosvásárhelyre, a Sapientia egyetem koronkai kampuszára költözött. A pénteki megnyitón a házigazdának számító Dávid László, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem rektora kettős örömét fejezte ki, egyrészt azért, mert vannak, akik a mesterséges intelligencia témájában mernek konferenciát rendezni, másrészt azért, mert éppen a Sapientia marosvásárhelyi karán teszik meg ezt.

Én is meg vagyok győződve arról, amit Raymond Kurzweil, napjaink Edisonja mondott, hogy teljesen megváltoztatja a jövőnket a mesterséges intelligencia, és ennek a küszöbén vagyunk, 2020–2030-ra itt lesznek a nálunk okosabb gépek, ezzel együtt kell élni

– mondta a rektor, aki arra is büszke, hogy a Sapientia is zászlajára tűzte a mesterséges intelligenciát.

{A}

Maros Megye Tanácsa elnöke, Péter Ferenc azt hangsúlyozta, hogy azért fontos az elkezdődött konferencia, mert a korral tartani kell a lépést, s itt többek közt a tanácselnök az önkormányzatokról beszélt, amelyek a legközelebb vannak az emberekhez. „Ma még nem, de a közeljövőben látványos lesz a megyei tanács ez irányú fejlődése is. Emellett pedig remélem, hogy a konferencia résztvevői közt számos olyan önkormányzati vezető is lesz, aki majd azokból a lehetőségekből, amelyeket itt bemutatnak, tanulni tud, majd alkalmazni tudja, s ezáltal könnyebbé és egyszerűbbé válik a mindennapi ügyintézést” – fogalmazott Péter Ferenc.

Fotó: Haáz Vince

Édler András György, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke elmondta, a konferencia ötlete éppen az iparkamara keretén belül született. „2013 szeptemberében ott ültek össze az IT-szakemberek, és

eldöntötték, hogy túl azon, hogy egy tagozatot alapítanak, szeretnék Székelyföldet felhelyezni a világ IT-térképére.

Ennek része volt az is, hogy olyan konferenciát kell szervezni, amelyen a tőlünk elszármazott és az itthoni szakembereknek is egy olyan fórumot tudunk biztosítani, amelyen meg tudják beszélni a lehetőségeket” – fogalmazott Édler. Hozzátette, bár a konferencia témája sokak szerint tudományos-fantasztikus még, már az okos telefonokban is van digitális asszisztens, amellyel már egész jól el lehet beszélgetni, feladatokra kérni.

Fotó: Haáz Vince

Az IT Plus Klaszter elnöke, Bihari Béla, aki hét éve főszervezője a konferenciának, azt hangsúlyozta, hogy a rendezvény egyaránt szól diákokhoz, szakemberekhez, vállalkozókhoz, önkormányzatokhoz, miközben érthető nyelven beszél a digitalizációról.

A konferencia, de az IT Plus Klaszter hatása is, hogy az elmúlt években mi székelyföldi informatikai vállalkozók megismertük egymást, tudjuk, mihez értünk, és bátran merjük ajánlani is egymás termékeit, szolgálatatásai. Mi több, a képzéseknek köszönhetően egyre inkább fejlődnek az önkormányzati digitális kapuk. Viccesen mondva, ha bemegyünk a  hivatalba, valószínű értik, hogy 30 fok van, és mégis lefagy a rendszer

– fejtette ki a főszervező. Hozzátette, éppen ezért hívtak többek közt olyan előadókat is, akik képesek székely nyelvre fordítani a mesterséges intelligenciát.

Fotó: Haáz Vince

A konferencia előadásai pénteken és szombaton zajlanak, olyan témák kerülnek előtérbe, mint a digitális jólét Székelyföldön, de az okos város,  mesterséges intelligencia kutatások is szóba kerülnek, mint ahogy a digitális mezőgazdaság, vagy az IT-oktatás is, hogy csak néhányat említsünk a számos tematikus beszélgetésből és előadásból.

Elsőként például Szertics Gergely, a magyarországi Mesterséges Intelligencia Koalíció szakmai vezetője igyekezett bizonyítani, hogy a mesterséges intelligencia nem a jövő, hanem a jelen.

A Digitális Székelyföld Konferencia több előadása a világhálóról is követhető.

{K1}