Lezárulhat a telekvita a Maros megyei és a marosvásárhelyi önkormányzat között

Antal Erika 2019. szeptember 26., 18:40

Elfogadta a Maros megyei önkormányzat a Maros Megyei Sürgősségi Kórház körüli terület kataszteri tanulmányát, amellyel lezárulhat a megyei és a marosvásárhelyi önkormányzatok közötti, közel tíz éve tartó vita.

A parkolás is megoldódhatna, ha a városi tanács is elfogadná a határozatot Fotó: Haáz Vince

Péter Ferenc tanácselnök a csütörtök délutáni ülésen elmondta, a terület tulajdonviszonya kapcsán indított perben a bíróság 2012-ben elrendelte, hogy a tulajdonjog átruházásáról rendelkező iratban a korábbi húszhektáros felület helyett a „kórházhoz kapcsolódó földterület” kifejezés szerepeljen, és ezáltal szükségessé vált, hogy konkrét mérésekkel tisztázzák a földterület nagyságát.

{K1}

„A terület funkciók szerinti tagolását meghatározó kataszteri tanulmány elkészítésekor a szakértők figyelembe vették a Maros megye tulajdonjogáról rendelkező jogszabályokat, az ügyben hozott bírósági ítéleteket, valamint azt is szem előtt tartották, hogy milyen rendeltetése van a telek egyes részeinek” – ismertette Péter Ferenc.

A csütörtöki tanácsülésen elfogadott kataszteri dokumentáció megállapítja, hogy a városhoz 75 299 négyzetméter terület tartozik, míg a megye tulajdonát a tizenkét ingatlanhoz tartozó 117 753 négyzetméternyi terület teszi ki.

{A}

A tanácselnök szerint, ha a városi önkormányzat is elfogadja ezt a döntést, lezárul a vita, és elkezdődhet az építkezés.

„Ha a telek tulajdonjoga rendeződik, akkor a Maros megyei önkormányzat a telek tulajdonosaként átadhatja az egészségügyi minisztériumnak az égési sérülteket ellátó központ felépítéséhez szükséges földterület igazgatási jogát. Ellenkező esetben, ha ezt a műveletet nem sikerül végrehajtani 2019 végéig, akkor elveszítik a központ építéséhez szükséges finanszírozást” – mondta még el a megyei önkormányzat elnöke.