Benedek Elekre emlékeznek a hétvégén Háromszéken

Bíró Blanka 2019. szeptember 26., 18:44

Háromszéken a 2019-es évet Benedek Elek emlékévnek nyilvánították, mivel idén van az erdővidéki író és mesemondó, lapszerkesztő születésének 160. évfordulója. 

Képünk illusztráció

Szombaton Torján Benedek Elek emléktáblát avat a Balassi Intézet és Kovászna Megye Tanácsa a Karatnai Református Egyházközség parókiájának épületén, ahol Benedek Elek többször is nyaralt anyai nagybátyjánál, Benedek Ignácnál. Vasárnap Baróton, a Rózsa utcai parkban felavatják Benedek Elek egész alakos szobrát. Gergely István csíkkozmási szobrászművész a 90-es években készítette el Benedek Elek egész alakos szobrát, másfélszeres embernagyságban. A szobor öntését Demeter Péter csíksomlyói öntőmester végezte el, a szakmai felügyelet és patinázás Berze Imre szobrászművész munkáját dicséri.

Vasárnap Kisbaconban a Benedek Elek Emlékház fennállásának 50. évfordulója alkalmával egész napos rendezvénysorozattal várják az érdeklődőket. Az emlékház történeti kiállításának ünnepélyes megnyitóján Benedek Botond Farkas színművész Benedek Marcell: Emlékezés és Szentimrei Jenő: Vágtat az élet című írásait adja elő. Köszöntőt mond Bíró Enikő, Benedek Elek dédunokája, az emlékház vezetője. A Cimborák Bábszínház A buták versenye című előadását mutatja be, ezt követően a háromszéki családok kívánság-almafáját, illetve tulipánfát ültetnek a Benedek Elek leszármazottak. Az ültetés után koszorúzásra kerül sor a kopjafánál, a szobornál és a temetőben. Bemutatják a Bardócz Orsolya, Benedek Elek ükunokája által szerkesztett Kisbaconi versek című kötetet és a Benedek Elek emlékalbumot, melynek szerzői Bardócz Orsolya és Nagy Nándor. A kisbaconi és nagybaconi általános iskolások megzenésített Benedek Elek verseket adnak elő. A kisbaconi református templomban ünnepi nagy koncert lesz Cseppek vagyunk csak a Mindenségből címmel, a budapesti vendégelőadás rendezője Pesty-Nagy Kati.

{A}

A nap folyamán az emlékház udvarán megtekinthető a fennállásának 50. évfordulóját ünneplő Benedek Elek Emlékház történeti kiállítása, valamint a Benedek Elek meseillusztrációs rajzverseny alkotásai. Hétfőn Sepsiszentgyörgyön a Keresztes-házban nyitják meg a Székely Tündérország örökös követe című kiállítást, amelynek részeként bemutatják a Bardócz Orsolya és Nagy Nándor által összeállított Benedek Elek emlékalbumot. A nagy mesemondó emlékére Benedek Elek fényfestésre kerül sor a Bod Péter Megyei Könyvtár homlokzatán. Hétfőn ingyenesen látogatható a kisbaconi Benedek Elek Emlékház.