500 ezer lejes gyorssegélyre szorult a sepsiszentgyörgyi kórház

Bíró Blanka 2019. szeptember 26., 19:00

Újra kénytelen volt kisegíteni a sepsiszentgyörgyi kórházat Kovászna Megye Tanácsa, mert az egészségbiztosítási pénztár által utalt, esetszám szerinti finanszírozás nem fedezi maradéktalanul a működési költségeket.

Képünk illusztráció Fotó: Gábos Albin

Csütörtöki ülésén a testület 500 ezer lej gyorssegélyt szavazott meg a kórháznak, miután júniusban már jóváhagytak egymillió lejt a működési költségek finanszírozására. A tanácsülésen felmerült, hogy valószínű az országos törvénykezéssel van gond.

Henning László a háromszéki közgyűlés alelnöke leszögezte, nem engedhetik meg, hogy a kórház ne tudja fizetni a beszállítókat, a betegek gyógyszer vagy éppen kötszer nélkül maradjanak. András-Nagy Róbert kórházigazgató portálunknak elmondta,

a kórházak finanszírozásával az alapvető gond, hogy a hiányokat a törvényes intézkedések generálják, mint például a fizetésemelések, az élelmiszerpótlékok.

Augusztusban az ország minden kórháza újrakötötte a szerződést az egészségbiztosítási pénztárral, így próbálkoztak, hogy több pénzhez jussanak. A sepsiszentgyörgyi kórház ezt csak úgy tudta elérni, hogy több esetszámot vállalt. Ez előny abból a szempontból, hogy elméletileg nőtt a költségvetése, de ez a több pénz csak akkor folyik be a kórház kasszájába, ha a leszerződött eseteket mind ellátja.

{A}

Nem az lenne a cél, hogy a mennyiséget növeljék, hanem hogy minőséget szavatoljanak – szögezte le a kórházigazgató.

Az egészségügyi minisztérium stratégiájában benne van, hogy csökkenteni kell a kórházi bennfekvések számát, mégis arra kényszerítik a kórházakat, hogy növeljék az eseteik számát, hogy fedezni tudják a kiadásaikat.

A megoldás nem az lenne, hogy plusz eseteket szerződjünk, hanem hogy emeljék az esetek után az egészségbiztosítási pénztár által elszámolt díjszabást” – részletezte az igazgató. Hozzátette, augusztusban minden kórház újrakötötte a szerződését, de csak néhánynak, kivételes esetekben, miniszteri rendelettel hagyták jóvá a díjszabás-növekedést. Az igazgató rámutatott, országos szintű gond, hogy a kórházak alulfinanszírozottak, erre kellene a minisztérium megoldást találjon.