Megmenekül az udvarhelyi távhőszolgáltató, de ezt a fogyasztóknak is meg kell fizetniük

Fülöp-Székely Botond 2019. szeptember 26., 19:16

Az Urbana Rt. távhőszolgáltató vállalat törzstőkéjének megemelése és a távhőszolgáltatás árának növelése mellett döntött csütörtöki ülésén a székelyudvarhelyi önkormányzati képviselő-testület. Utóbbi a lakókat is fogja érinteni.

A távfűtés helyzete volt a csütörtöki tanácsülés fő témája Fotó: Beliczay László

Kisebb vita után elfogadták az önkormányzati képviselők azt a határozattervezetet, amellyel lehetőséget teremtenek a költségvetésben arra, hogy egymillió lejjel megemeljék az Urbana Rt. törzstőkéjét. Az sem okozott nézeteltérést, hogy 406,06 lejről 557,31 lejre emeljék a hőenergia gigakalóriánkénti árát, ám

abban nem volt egyetértés, hogy a növelés milyen arányban terhelje a lakosságot, illetve az önkormányzatot.

Az RMDSZ-frakció szerint az áremelést kizárólag a szubvenció növelésével kellene eszközölni, a lakossági árat pedig változatlanul kell hagyni. Orbán Balázs (MPP) szerint ez igazságtalan volna a többi adófizető városlakóval szemben, így fele-fele arányos megosztást javasolt. Mivel az RMDSZ nem akart engedni az elképzeléséből, végül az MPP-sek és az EMNP-sek szünetet kértek, majd újabb javaslattal álltak elő. Eszerint

az árnövelés 69 százalékát szubvencióból biztosítanák, míg a fennmaradó részt a fogyasztókra terhelnék.

Ez sem aratott osztatlan sikert, de az RMDSZ tartózkodása mellett elfogadta a többség. Az áremelés a gyakorlatban azt jelenti, hogy az önkormányzatnak gigakalóriánként 297,31 lejt kell kifizetnie támogatásként a korábbi 207,73 lej helyett, míg a fogyasztóknak 260 lejt a korábbi 198,33 lej helyett.

{A}

Az ármódosításról szóló döntés miatt le kellett venni napirendről a szolgáltató 2019-es költségvetésének megszavazását, hiszen a fejlemények miatt újabb számításokra van szükség.

Üzemel a távfűtés

A távhőszolgáltatás működhet, már voltak is olyan vízszintes elosztású fűtésrendszerrel felszerelt tömbházak, amelyekben kérték a fűtés elindítását, és ennek eleget is tett az Urbana Rt. – tudtuk meg Hadnagy Gábortól, a vállalat igazgatójától. Mint mondta, a törvény lehetővé teszi a fűtés elindítását, amennyiben öt napon át folyamatosan tíz Celsius-fok alá esik az éjszakai hőmérséklet. Mindemellett a lakószövetségek is kérvényezhetik a szolgáltatás beüzemelését.

Hajdó Csabáék (EMNP) továbbra is támogatják az MPP-ből kizárt polgármestert Fotó: Beliczay László

Az igazgató hozzátette, azonnal indítják a fűtést, amint ezt igénylik a fogyasztók. Ahol nem vízszintes elosztású fűtésrendszer van, ott a tömbház minden lakójának bele kell egyeznie a szolgáltatás megkezdésébe.

Adóbefizetés kamatmentesen

Már az ülés megkezdése előtt levették napirendről a Csereháton lévő 48 szociális lakás átadási névjegyzékével kapcsolatos határozatot, hiszen a tömbház még nem készült el teljesen – az utolsó simítások vannak hátra. Hajdó Csaba az EMNP részéről reagált az MPP korábbi felhívására és kijelentette,

nem vonják meg a néppártiak a politikai támogatást Gálfi Árpád polgármestertől, hiszen becsületesnek tartják.

Mike Levente, az MPP-frakció vezetője rámutatott, ők is támogatják a polgármestert a város számára hasznos döntésekben.

Mikéék (MPP-frakció) is támogatják a polgármestert a város számára hasznos döntésekben Fotó: Beliczay László

A képviselők elfogadtak egy határozatot, amelyben lehetővé tették azon helyi adók kamatmentes befizetését, amelyeknek a kifizetési határideje múlt év végén lejárt. Azt is eldöntötték, hogy

megvásárolnak egy 46 négyzetméteres ingatlant a Lakatosok utcában, ami a közeli útkereszteződés rendezése érdekében fontos.

Az ülésen elhangzott, hogy két korábbi határozat van, amelyet nem támogatott a Hargita Megyei Prefektusi Hivatal: egyik a kelengyeprogrammal kapcsolatos, a másik pedig a városi könyvtár Nyirő Józsefről való elnevezése. Utóbbit az épület tulajdonosai sem támogatták. Venczel Attila jegyző rámutatott, a könyvtárral kapcsolatos határozat fel van függesztve, és bírósági eljárás folyik az ügyben.