A jó időre várnak a vármezői hőlégballon-fesztivál szervezői

Szász Cs. Emese 2019. szeptember 26., 18:48

Tizenhat hőlégballon várja péntektől három napon át a repülés szerelmeseit Vármezőn, ahol 14. alkalommal szervezik meg a Hőlégballon Parádét. A hőlégballonok már rajtra készen állnak, kiegészítő programok sokaságával is készülnek a szervezők, akik már csak a jó időt várják.

Fotó: Beliczay László

„A hőlégballonozás nagyon időjárás függő, amilyen az idő éppen, az alapján döntünk a technikai megbeszélésen, hogy lesz repülés vagy sem. Ahhoz, hogy felemelkedjenek a hőlégballonok megfelelő széljárásra van szükség, nem lehetnek erős széllökések, és csapadék sem” – fejtette ki Lőrincz Miklós, a Hőlégballon Parádé főszervezője.

Hozzátette,

ha az időjárás megengedi, akkor pénteken, szombaton és vasárnap reggel 6-kor és délután 17 órakor emelkednek magasba a légi járművek. 

Akkor lesz szabad repülés, de ki lehet kipróbálni a függeszkedő repülést is, ami azt jelenti, hogy egy kikötött ballonnal emelkednek 5-10 percig a magasba a vállalkozó kedvűek. A hőlégballonozás ugyanis ilyen szempontból is szabályozott, napfelkelte után két órával, illetve napnyugta előtt két órával lehet repülni vele.

{A}

A parádén idén összesen 16 hőlégballon lesz: egy érkezik Oroszországból, egy Csehországból, három hazai hőlégballon lesz, a többi pedig Magyarországról. Lőrincz Miklós elmondta, azért is érkezik többségük Magyarországról, mert Romániában nincs olyan sok ballon, mintegy 15-ről tudnak, hőlégballonra szakosodott pilóta pedig még annyi sincs, összesen csak 12 az országban. A vármezői rendezvényt szervező Nyárád Team Sportklubnak például két hőlégballonja van és három pilótája – tudjuk meg Lőrincz Miklóstól, aki maga is hőlégballon-pilóta.

A ballonozás mellett egyéb kiegészítő programok miatt is érdemes lehet kilátogatni Vármezőre, régi autók kiállítása, tűzoltóverseny, egész napos kézműves vásár, de tánccsoportok és koncertek is szórakoztatják a parádéra kilátogatókat.

Fotó: Beliczay László